Hopp til innhold

Slik sikrer du hytta mot innbrudd

Her er tipsene som gjør livet vanskeligere for tyvene.

Hytteinnbrudd på Sola

Forsøk på hytteinnbrudd.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

I takt med at varmen stiger, øker også antall hytte-innbudd. I Østfold har det for eksempel vært 12 registrerte tilfeller bare siden pinse.

De har lensmennene nå inngått et samarbeid for å sette en stopper for innbruddsbølgen.

HØR: Samarbeider for å ta tyvene

LES OGSÅ: Politiet spaner etter hytteraid

Informasjonssjef i Gjensidige, Bjørn Arnesen, understreker at man aldri kan sikre seg helt mot innbrudd, men at noen tiltak gir merkbar effekt.

- Først og fremst må man ha en god fysisk sikring, i form av låser og lemmer. Det, kombinert med alarm, er den beste løsningen, slår Arnesen fast.

Følg med

Hytta ligger som oftest et stykke unna "sivilisasjonen", så Arnesen mener at en alarm kan vise seg å være en god investering - hvis uhellet først er ute.

- Man får kanskje ikke stoppet tyvene, men alarmen gir i hvert fall fått et signal om at noe har skjedd. Da kan man rykke ut og sørge for å få tettet vindu eller dør. Står det åpent i lengre tid kan man jo få andre typer skader på hytta, sier han.

Arnesen mener også det kan være lurt å få en avtale med en nabo eller for eksempel Lions, som kan sjekke hytta med jevne mellomrom.

Alarmen bidrar også til å forstyrre arbeidsroen til en eventuell innbruddstyv.

- Det er en ubehagelig høy lyd. Folk klarer ikke å være lenge inne før de får noia, understreker Arnesen.

Billig og bra

I bunn og grunn er alt som gjør jobben vanskeligere for innbruddstyven bra.

Serviceleder Roger Josefsen hos Vaktservice i Sarpsborg har flere tips til hus- og hytteeiere. Et lite, men effektfullt triks kan være å bytte til såkalte enveisskruer.

Josefsen har imidlertid et billigere alternativ.

- Bruk vanlige stjerneskruer, men borr vekk sporet. Det gjør samme nytten , røper han.

LES OGSÅ: Hytteraid på Hvaler

Nye oppfinnelser

En ny type vindus-hasp, med låseordning er også på markedet. Her kan man ha vinduet på lufting, samtidig som det er ordentlig låst.

For terassedører har man også nye løsninger.

- Kodelås er det aller siste. Som oftyrest er terassedører dårlig sikret, men denne kodelåsen kan du bare enkelt bytte ut med den opprinnelige, sier Josefsen.

Verdt å huske er at den digitale utviklingen også har gjort at tyvene nå kan ffinne ut hvilke hus som står tomme - ved å følge dine digitale spor på nettet.

HØR REPORTASJE: Sommer sol og innbruddstyver