NRK Meny
Normal

Slik passer hun seg for flåtten

Heidi Bagstevold fra Fredrikstad er verdensmester i orientering fra i fjor, og tilbringer nok mer tid på flåttens hjemmebane enn de fleste.

Heidi Bagstevold
Foto: Kathrine Brønn / NRK

Skogflått, skaubjønn, tege, og mer. Fælt barn har mange navn.

Og nå som vi har fått høre at flåtten i Østfold kan være bærer av det potensielt dødelige TBE-viruset, ser ikke orienteringsstjerne Heidi Bagstevold noen grunn til å slappe av med forholdsreglene.

Hun tilhører Fredrikstad skiklubb, som nå tilbyr sine medlemmer en flåttvaksine. Heidi har også vaksinert seg før, i forbindelse med internasjonale konkurranser.

Heidi Østlid Bagstevold

Spesielt konkurranser sør i Europa øker risikoen for å bli smittet av TBE-viruset for Heidi Bagstevold og resten av orienteringseliten.

Foto: Andersson, Sören / SCANPIX

– Når vi skulle løpe VM i Frankrike i 2011 ble vi sterkt anbefale å vaksinere oss, siden TBE-viruset er langt mer utbredt i sør i Europa. Også i Sverige er det mer av det.

– Det er viktig for min del å prøve å beskytte seg mot det så godt jeg kan når jeg er ute.

– Under konkurranser på sommeren så er vi mer tynnkledde. Men ifølge reglene skal vi ha heldekkende klær, T-skjorte er det meste, det er alltid lange bukser, forteller Bagstevold.

– Hvordan sjekker du for flått?

Finner flått på de rareste steder

Først må man jo dekke seg til, ellers er det å se etter flåtten når man er i dusjen. Jeg sjekker hele kroppen når jeg står i dusjen, flåtten kan sette seg på de rareste steder. Spesielt i hodebunnen er det vanskelig å sjekke uten hjelp.

Det er opp til hver enkelt om de vil ta vaksinen, mener Bagstevold. Men også de som velger å ikke vaksinere seg må dekke seg godt til og sjekke.

– Jeg har hatt flått, både som vandrer rundt og som har bitt seg fast.

Er folk i O-miljøet redde for flåtten?

– Det har blitt litt mer av det mer årene. Særlig nå med flere Borrelia-. saker. Det er noe en kan bli engstelig for, men det er ikke noe jeg tenker over når jeg løper i skogen.

Borrelia kan man ikke vaksinere seg mot, men der har også folk tid til å sjekke seg for flått selv.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brattset superfornøyd

    Forsvarskjempen i damenes håndballandslag Kari Brattset fra Varteig, er godt fornøyd med innsatsen etter storseieren mot Russland i VM i går kveld. Hun sier hun gjør gode erfaringer som er viktige for de neste kampene. -Setter vi forsvaret på samme måte, slår vi også Nederland, mener Brattset.

  • Ligger for lenge på akutten

    Pasienter ved akuttmottaket på Sykehuset Østfold blir i snitt liggende i fire timer før de overføres til andre avdelinger eller skrives ut. Det er det dobbelte av hva som ble planlagt da sykehuset ble bygd. Årsaken er for få undersøkelsesrom og at ventesonen er for liten.

    Sykehuset på Kalnes
    Foto: Anette Torjusen / NRK