NRK Meny
Normal

Skremt av "falsk brannmann"

- Han utga seg for å være fra brannvakta og sa at brannalarmene våre var farlige siden de er mer enn tre år gamle. Han sa vi måtte kjøpe fire nye, sier en av de som ble oppringt, Reidun Danielsen.

Reidun Danielsen - offer for falsk brannmann

- Han skulle også ha en planløsing på huset. Han ville vite hvor soverommet lå i forhold til kjøkkenet og fant da ut at vi trengte fire røykvarslere, sier en av de som ble oppringt av falske selgeren, Reidun Danielsen.

Foto: Camilla Næss / NRK

Brannsjef Leif Johansen i Fredrikstad

Her benytter dette firmaet seg av den tilliten som brannvesenet er helt avhengig å ha, sier en sjokkert brannsjef Leif Johansen i Fredrikstad.

Foto: Camilla Næss / NRK

Brannvesenet i Fredrikstad sendte i dag ut en advarsel etter at de har fått flere henvendelser fra folk som har fått oppringing fra vedkommende.

Les: Falsk brannmann selger røykvarslere

Hør: Intervju med selgeren

Ble skremt

Reidun Danielsen ble skremt da hun fant ut at vedkommende egentlig ikke kom fra Brannvakta, men et privat firma i Oslo.

- Selgeren som utga seg for å være brannmann i Fredrikstad, sa at brannvarslene, på grunn av stråling, ble farlige etter tre år og at de dermed måtte skiftes ut. Navnet hans oppfattet jeg ikke, men kun at han ringte fra Brannvakta.

- Han skulle også ha en planløsing på huset. Han ville vite hvor soverommet lå i forhold til kjøkkenet og fant da ut at vi trengte fire røykvarslere, sier Danielsen.

- Jeg stusset over mannen fra første stund. Han virket ikke troverdig og derfor sa jeg at jeg ikke ville kjøpe brannvarslene over telefonen, sier Danielsen.

- Pleier å si at jeg ringer fra brannavdelingen i Fredrikstad.

NRK ringte nummeret som selgeren hadde ringt. Da svarer daglig leder Olav Haraldsen i Sikker Service.

- Er det deg de sikter til her Olav Haraldsen?

- Det ser ut til at det er det.

- Pleier du å si at du ringer fra brannvakta i Fredrikstad?

- Jeg pleier å si at jeg ringer fra brannavdelingen på sikkerhetsavdelingen i Fredrikstad. Det er det jeg har sagt. At noen da kan tro at det er fra brannvesenet som ringer kan jeg forstå, svarer Haraldsen.

- Men jeg har på ingen måte sagt at jeg er direkte fra brannvesenet.

- Prøver du å gjøre inntrykk av at du ringer fra brannvesenet?

- På ingen måte.

Men dette firmaet ditt Sikker Service - holder dere til i Fredrikstad siden du sier at derer ringer fra sikkerhetsavdelingen i Fredrikstad.

- Vi har en avtale med et firma i Fredrikstad, som selger ut produktet på vegne av oss.

- Har du fått tilbakemeldinger fra folk som tror du ringer fra brannvesenet?

- Ja faktisk har jeg fått en storm av tilbakemeldinger om det. Vi beklager jo dette og derfor er dette noe vi kommer til å forandre med en eneste gang. For fremtiden kommer vi på ingen måte å fremstille det slik det har blitt gjort her, sier Haraldsen til NRK.

Sjokkert brannsjef

Reidun Danielsen og brannsjef i Fredrikstad Leif Johansen

Brannsjef Leif Johansen i Fredrikstad er sjokkert over telefonene og sendte i dag ut en advarsel mot selgeren.

Foto: Camilla Næss / NRK

Brannsjef Leif Johansen i Fredrikstad reagerer kraftig på selgerne.

- Folk blir regelrett lurt. Det selges produkter på falske premisser. Brannvesenet i Fredrikstad selger ikke røykvarslere. Her benytter dette firmaet seg av den tilliten som brannvesenet er helt avhengig å ha, sier Johansen til NRK.

Han har fått flere henvendelser i dag.

- Vi fikk såpass mange henvendelser at vi så oss nødt til å sende ut en pressemelding å advare mot firmaet. Det er snakk om selgere som er aggressive i forhold til å presentere seg som brannmann. Vi har hatt henvendelser fra folk som sier at selgeren har sagt Fredrikstad brannkorps og oppgitt nummeret til brannvakta i Fredrikstad.

- Det er bare en synd, sier Johansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elyounoussi med målgivende

    Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg hadde en målgivende pasning da Norge utlignet til 1-1 i treningskampen mot Australia fredag kveld. Det var Ola Kamara som satte ballen i mål bak Mathew Ryan.

  • Se 18.50-nyhetene