NRK Meny
Normal

– Det er ganske ekstreme forhold her nå

Morten Krogfoss jobber som tilkallingsbrannmann i British Columbia i Canada og venter nå på å bli kalt ut for å bekjempe de mange skogbrannene som herjer i landet.

Brann i Canada

Slik så det ut da det brant på et fjell øst for Cache Creek, British Columbia i forrige uke. Over 150 branner herjer i landet og har ødelagt hjem og flere tusen er evakuert eller venter på å kunne bli det.

Foto: Darryl Dyck / AP

– Det er ganske ekstreme forhold på skogbranntoktene her borte. Myndighetene opplyser at det er 162 branner som pågår i provinsen nå, sier han.

40.000 mennesker er evakuert

Krogfoss bor i Chilliwack og forteller at den ene skogbrannen herjer bare 35–40 minutter unna der han bor.

– Heldigvis er den tålelig under kontroll, i motsetning til de andre brannene som herjer to til fem timer unna her, sier han.

Myndighetene har lagt ut et interaktivt kart hvor innbyggerne kan følge med på hvor brannene herjer. De ber også turister om å ta kontakt med lokale turistinformasjonssenter for å oppdatere seg på brannen.

Avisa Vancouver Sun melder at minst 40.000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine, mens 17.000 mennesker er forberedt på å måtte evakuere på kort tid. Canada har åpnet evakueringssenter, og mange mennesker får nå hjelp der mens de venter på hva som skjer videre.

Morten Krogfoss

Morten Krogfoss venter på telefon om å rykke ut til skogbranner i British Columbia.

Foto: Privat

– Står samlet mot brannen

Akkurat nå jobber 3000 mennesker, inkludert brannfolk, støttepersonell og 450 mennesker fra andre provinser for å slokke brannen, ifølge Kevin Skrepnek, informasjonssjef i brannvesenet i British Columbia. Fly og helikopter er også satt inn i arbeidet. Det er også kalt inn brannspsialister fra Australia for å bidra.

Mandag var det 159 skogbranner og 17 av dem startet på søndag. 15 av brannene truer beboelige områder. Beredskapsminister Ralph Goodale sier til Vancouver Sun at hele Canada står samlet mot brannen.

– Provinsene Saskatchewan bidrar i innsatsen så vel som Alberta, og nesten alle andre provinser helt til kystområdene øst i landet. Så kanadiere har samlet seg, sier han.

Informasjonssjefen sier at det er forventet lyn på onsdag og tordenvær på torsdag.

– Været er et tveegget sverd her. Regnet er selvfølgelig velkomment, men det kan også komme lyn, sier han.

Brann i Canada

Her brenner det på et fjell nær Ashcroft i British Columbia 9. juli.

Foto: Darryl Dyck / AP

Venter på å bli kalt inn

Krogfoss har jobbet som brannmann både i Sarpsborg og Oslo. Han sier at hvor fort brannene sprer seg avhenger av været.

– I helga var det ganske ekstremt, og da valgte myndighetene å evakuere hele Williams Lake som har rundt 20.000 innbyggere. Det var fordi det var et vinddrag som dro opp brannfaren. Det handler om hvilken vei vinden blåser og hvor mye vind som kommer, sier han.

Krogfoss er innkallingsbrannmann, og forventer snart å bli ringt opp.

– Det er en del nabobrannvesen som er sendt til de hardest rammede områdene allerede, men vi har ikke blitt kalt ut ennå. Vi venter på beskjed, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Opphever forbud mot åpen ild

    En rekke brannsjefer i Østfold opphever nå totalforbudet mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. Dette gjelder Indre Østfold, Rakkestad, Halden, Sarpsborg og Mosseregionen, ifølge Øst 110-sentral på Twitter.

    People near campfire in forest
    Foto: Alexander Ishchenko / Colourbox
  • Gjenganger pågrepet

    Politiet i Sarpsborg har i helga arrestert en gjenganger, en mann i slutten av 30-åra. Mannen, som tidligere er domfelt 12 ganger, har ifølge politiet en svært stor portefølje av lovbrudd han nå må stå til rette for. I våres skal han blant annet ha gått bevæpnet med hagle og patroner gjennom Sarpsborg sentrum.