NRK Meny
Normal

Skeptisk til godstog over Svinesund

Haldenordførerens ønske om en godslinje for tog over Svinesund til Göteborg blir møtt med skepsis fra ordføreren i Strømstad.

Ronnie Brorsson er ordfører i Strömstad
Foto: Lotte Olsen / NRK

– Strekningen Halden – Strømstad kan være interessant for passasjertrafikk, mener Brorsson, men godstrafikk har han ikke tro på.

I dag er det dobbeltspor fra Göteborg via Trollhättan til Öxnered. Jernbanesporet videre til Halden kalles" the missing link".

Utredning

I forrige uke ble statlige myndigheter i Norge og Sverige enige om å utrede en rask jernbaneforbindelse mellom Göteborg – Oslo.

Ordfører i Halden, Thor Edquist mener Bohusbanen bør rustes opp og forlenges over Svinesund med påkobling i Berg i Halden kommune.

-Da vil vi slippe ramlende godsspor gjennom sentrum, og vi får frigjort plass, sier han.

Strømstadordføreren mener gods på vei til Göteborg bør gå inn i landet via Trollhättan og Öxnered.

– Her er det flere stopp som er viktige for næringslivet, og det er denne strekningen man har snakket om.


-Men vi skal ikke forskuttere utredningen.

Fare for forsinkelse

Samtidig er Brorsson redd for at det kan få negative konsekvenser dersom det blir snakk om nok et alternativ for hvor jernbanen mellom Oslo og Göteborg bør gå.

– På svensk side tror jeg det er viktig at vi enes om et alternativ i Västra Götaland. For om vi drar opp ulike alternativ risikerer vi at det fra svensk side blir sagt at da prioriterer vi en annen del av landet.

Leder av Jernbaneforum øst, Gretha Kant mener at en svensk norsk utredning må ha med flere alternativ, men hun er redd for at en stor diskusjon om løsninger kan forsinke prosjektet.

Hold fast på Öxnered

– Vi må ikke sprike mye her nå, det er viktig for å komme videre

Hun mener det er viktig å holde fast på at ny, rask jernbane skal gå fra Halden via Öxnered til Göteborg.

– Det alternativet er det jobbet så intenst med.

Kant viser til at Öxnered er et sentralt knutepunkt for her møtes også tog fra Karlstad og Stockholm, og her er det planlagt logistikksenter på svensk side.

Hun mener at Haldens bekymret for godstog gjennom byen kan løses.

– Det kan kanskje bygges en tunnel.

– Halden er en by i vekst, det produseres mye for eksport og kanskje kan en del av dette transporteres på jernbane. Jeg tror vi kan få en vinn-vinnsituasjon, sier Gretha Kant, leder for Jernbaneforum øst.


SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Krever utredning om Tim Daniel

    Sakkyndige må finne ut hvorfor seksten måneder gamle Tim Daniel døde. Det krever foreldrene. Gutten var avhengig av helsehjelp døgnet rundt, men mistet livet mens han bodde i en kommunal barnebolig i Sarpsborg. Fylkesmannen mener Sarpsborg kommune har brutt kravet om forsvarlige tjenester, men at kommunen ikke kan klandres for selve dødsfallet.

    Tim Daniel Harlem
    Foto: Privat
  • Kuttet strømstolpe i to

    I en trafikkulykke på Rokkeveien kuttet en personbil en strømstolpe i to før den havnet i en hage 150 meter unna. En person er kjørt bort i ambulanse, melder Halden Arbeiderblad.