NRK Meny
Normal

Beretning om en varslet skattekrangel i Halden

Rådmannen i Halden foreslår å øke eiendomsskatten kraftig neste år. Det er ikke politikerne særlig glade for.

Halden-budsjettet ble lagt frem i dag, og det foreslås en kraftig økning i eiendomsskatten - fra 3,75 til 5,75 promille.

Bitter skattepille for Halden

Halden-budsjettet ble lagt frem i dag, og det foreslås en kraftig økning i eiendomsskatten - fra 3,75 til 5,75 promille.

Sitter langt inne

Dette er ikke minst en bitter pille å svelge for Høyre-ordfører Thor Edquist.

- Det sitter nok veldig langt inne for oss. Men skal vi gjøre endringer, så må vi gjøre det krone for krone. Fylkesmannen kommer ikke til å godta sekkeposter, alle endringer må være spesifiserte.

- Hva ser du for deg?

- Ikke annet enn at det blir et veldig stramt budjsett. Vi skal gå fra et stort overforbruk de tre siste år, og til et lite pluss. Det er en lang vei å gå.

Skatt eller kutt

Politikerne har også utsatt budsjettbehandlingen med en uke, i formannskap og bystyre, for å ha litt mer tid til gjennomgangen.

- Hva hvis det da ikke er flertall for rådmannens ønske om en kraftig økning i eiendomsskatten?

- Da blir det tilsvarende, reelle kutt, som er troverdige og godtatt, sier Edquist.

- Blir Halden et bra sted å være da?

- Halden er alltid et bra sted å være, men i har noen tøffe år foran oss for å komme på fote igjen.

- Ikke godt nok

Arbeiderpartiets gruppeleder Per Kristian Dahl vil gå gjennom hele budsjettet før han feller en endelig dom, men han liker ikke det han har sett så lang.

- Dette er ikke godt nok. Det er lagt på masse inntekter, men ikke gjort nødvendige grep for å få driften i balanse, slik vi ser det.

Dahl er spesielt bekymret for helse- og sosialsektoren, for ham ser det ut som om det manger flere titalls millioner for å komme i balanse. Han har ikke mye godt å si om inntektssiden heller

- Jeg syns inntektssiden ser urealistisk ut. Jeg tror ikke de inntektene rådmannen foreslår er reelle. Derfor har vi kanskje større utfordringer enn det rådmannen sier.

Er dere for rådmannens ønske om økt eiendomsskatt?

- Det må vi se på. Det er utfordringer her.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Letter etter navngitt person

  Politiet har en navngitt person i søkelyset etter nattens knivstikking i Nordbergveien, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Knivstikkingen av en 69 år gammel kvinne etterforskes som et drapsforsøk.

 • Om lag 1/3 av norsk ulv skal felles

  Alle ulvene i tre revirer innenfor ulvesonen, samt tolv ulver
  utenfor må felles. Det bestemte Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold i dag. I alt utgjør dette 30 ulver. Det er ventet at avgjørelsen blir anket

  Ulv i Rakkestad
  Foto: Petter Larsson/NRK