Fredrikstad sier nei til reservasjonsrett

Kommunen sier nei til å la leger få reservere seg mot å henvise til abort.

Bystyret i Fredrikstad

Bystyret i Fredrikstad sier nei til reservasjonsrett. Arkivfoto.

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt / NRK

Bystyret i Fredrikstad behandlet i går sitt høringssvar til regjeringens forslag om reservasjonsrett for leger ved henvisning til abort.

Etter en opphetet debatt avgjorde flertallet å si nei til reservasjonsrett, mot tre stemmer fra Fremskrittspartiet og to fra Arbeiderpartiet, samt stemmene til Høyre og KrF.

Gruppeleder i Arbeiderpartiet Atle Ottesen mener beslutningen var riktig.

– Vi mener at dersom det står mellom fastlegens private meninger og pasientens behov og rettigheter, så må hensynet til pasienten gå foran.

Fredrikstad Høyre er derimot skuffet over at kommunen sier nei, sier gruppeleder Peter Kuran. Han var en av mange som stemte for reservasjonsrett.

– Jeg synes det er synd at man ikke tillater å åpne for at mennesket kan følge sin samvittighet. Det er ikke snakk om at kvinners rettigheter eller abortloven ikke skal opprettholdes, det har ikke noe med den saken å gjøre i det hele tatt. Her handler det om det enkelte mennesket får mulighet til å følge sin samvittighet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Telenor sliter på Aspedammen

    Telenor innrømmer at de har problemer med å få reparerte bruddet på telefonlinjene til Aspedammen i Halden kommune. Telenor må ha sikkerhetsmannskaper på plass, ettersom arbeidene skal skje ved jernbanelinja. Det er dette som tar tid, ifølge kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

  • Erstatningssak om Hankø-hytter

    Selskapet Hankø Utvikling og staten møtes nå i retten i en erstatningssak. Det er utbyggeren som krever erstatning for at byggeprosjektet med utleiehytter i Hankøsundet ble forsinket som følge av at Fylkesmannen i 2017 nektet igangsettelse, skriver Dagens Næringsliv.