NRK Meny
Normal

Nei til fylkeskulturscene på Værste

Fylkesutvalget kommer i morgen til å sette en stopper for planene om ny fylkeskulturscene på Værste-området i Fredrikstad. Det er klart etter at Senterpartiet nå sier nei til prosjektet:

Fylkeskulturscenen

Senterpartiet vender tommelen ned for fylkesscenen på Værste.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Tidligere i sommer kom tallene som viser at en fylkeskulturscene på Værsteområdet på Kråkerøy i Fredrikstad blir mye dyrere enn man trodde.

270 millioner kroner er prisen foreløpig, og det er for mye for Senterpartiet.

– Dette prosjektet har økt voldsomt i omfang og kostnader. Vi frykter at det vil gi mer scene og mindre kunst. Det er ikke det Østfold trenger nå, sier Per Inge Bjerknes (Sp).

LES OGSÅ:

Skal bli fyrtårn

Dermed bryter Senterpartiet ut av det rødgrønne samarbeidet, og Ap står da alene i onsdagens fylkesutvalgsmøte. For fra før er det kjent at både Høyre og Frp sier nei til versteplanene.

Med andre ord, nå er det tilbake til start for fylkeskulturscenen, det eneste som ligger fast er at det skal bli en scene – i Fredrikstad.

– Det er bestemt at Fredrikstad skal være stedet for et fyrtårn innen scenekunst, så vi vil fortsette samtalene med Fredrikstad for å få opp et prosjekt som kan styrke scenekunsten og kulturlivet i Østfold, sier Bjerknes.

LES OGSÅ:

vil droppe hele scenen

– Fremskrittspartiet vil fremme et forslag om å kutte ut hele ideen om en fylkeskulturscene, sier gruppeleder for Frp i fylkestinget, Erlend Wiborg.

Han mener kostnadene har vokst til uante proporsjoner.

– Summen har økt for hvert eneste år som har gått. Jeg er redd for at den kan øke enda mer. På onsdag sier vi at det er full stopp og vi vil skrinlegge hele prosjektet. Vi vil heller bruke pengene på å styrke kultur og idrett for barn og unge over hele Østfold, sier han

Har møtt motstand

En ny fylkeskulturscene i Fredrikstad har tidligere møtt motstand. En av dem som var negativ til prosjektet er Månefestival-general Jimmy Olsen.

– Jeg ser ikke behovet. Jeg skulle gjerne ha gjort det, men jeg gjør det ikke, sier Jimmy Olsen.

I Moss har man sett på muligheten for å få et regionalt kulturhus – blant annet for å hindre at folk forsvinner til Oslo.

– Når det er 25–30 minutter til Oslo, og du kan stoppe på Nationaltheatret eller Oslo S, så drar ikke folk i Moss sørover. Så for Moss sin del handler det mer om å hindre lekkasjer nordover, og å beholde et eget kulturliv, sa kunstnerisk leder ved Parkteatret, Per Olav Sørensen til NRK.no tidligere.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: