NRK Meny
Normal

Ser svært alvorlig på kvikksølvutslipp

Det er svært sjelden at en kjemikaliebedrift har to politianmeldelser mot seg i løpet av ett år.

Borregaard
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

VIDEO: Borregaard fikk to millioner i bot

Det mener seksjonssjef Bjørn Bjørnstad i Statens forurenssingstilsyn etter at Borregaard nå er politianmeldt for utslipp av 4,1 kilo kvikksølv til Glomma i oktober ifjor.

- Langt fra vanlig

- Det er ikke vanlig at vi har to anmeldelser i løpet av ett år knyttet til samme bedrift. Det har nok skjedd før, men det er langt fra vanlig, sier han til NRK.

Anmeldelsen kommer om lag to måneder etter at Borregaard Industrier fikk et forelegg på to millioner kroner etter oljeutslippet i Glomma 5. mars i fjor.

- Borregaard har ikke hatt noen risikovurdering knyttet til kvikksølvrenseanlegget sitt, og det er andre gang på kort tid at vi ser at sviktende internkontroll er viktig årsak til uhellssutslipp, sier Bjørnstad.

Har iverksatt tiltak

Borregaard har etter oljeutslippet foretatt en risikoanalyse og grundig gjennomgang av hele sitt oljesystem. Selskapet har blant annet gjennomgått og forsterket rutiner og prosedyrer knyttet til overvåking og utførelse av oljelossing.

Informasjonssjef i Borregaard, Dag Artur Aasbø, forsikrer at bedriften tar anmeldelsene alvorlig.

- Når saken er bragt dit den er gjort, så vil vi ikke gå inn i noen prosedering. Vi må forholde oss til det som har skjedd, og vi har iverksatt flere tiltak for at dette ikke skal kunne skje igjen, sier han.

- Utstyret som feilet er også byttet ut. Det viktigste for oss har vært å skjerpe beredskap, sikkerhet, utstyr og rutiner.

- Må handle systematisk

- Dette med internkontroll er et område vi har prioritert veldig høyt i flere år. Men disse uhellene viser at når slike uforutsette hendelser skjer, så må vi handle systematisk og hindre at det skjer igjen, forteller Aasbø. 

Han det eneste Borregaard nå kan gjøre er å lære av sine feil.

- I det store og hele har vi færre og færre utslipp fra år til år, men vi har hatt disse beklagelige tilbakeslagene som vi er lei oss for. De er svært uheldige, sier han..

 

 

 

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • I ferd med å få kontroll på brannen

    Politiet melder at brannvesenet nå er i ferd med å få kontroll på brannen i Sefa-bygget i Sarpsborg. Det lokale brannvesenet får bistand av mannskaper fra flere andre kommuner i Østfold.

    Laster Twitter-innhold