Hopp til innhold

Sensasjonelt gullfunn i Moss

Tre betalingsringer i gull fra folkevandringstiden dukket opp under renovering av en bygning sist vår.

Betalingsgull

Her ser du funnet som ble gjort i Moss.

Foto: Roderick Ewart

Totalt dreier funnet seg om 107,3 gram gull, taksert til rundt 28.000 kroner etter dagens verdi.

Funnet ble gjort våren 2010 på Kleberget i Moss av Frode Nystad, skriver Østfold fylkeskommune på sine nettsider.

– Det er ikke funnet gull i arkeologisk sammenheng i Moss før. Også i nasjonal sammenheng er dette stort, sier arkeolog Anne Skullerud hos Fylkeskonservatoren.

LES OGSÅ:

Kastet to ringer i søpla

– Jeg tråkket på noe, tok det opp, og trodde først det var en del av et verktøy. Men vekten stemte ikke helt. Dermed kom en gryende mistanke om at dette var noe spesielt, forteller Nystad til Østfold fylkeskommunes nettsider.

Da Nystad kom hjem, startet han undersøkelsene. Etter en stund kontaktet han politiet og overleverte gullringene.

– Det som er litt ergerlig, er at jeg faktisk fant to ringer til tidligere da jeg ryddet på tomta. Men da visste jeg ikke hva det var, så dem hev jeg i en container. Den var kjørt bort da jeg ble klar over hva jeg hadde funnet, sier Nystad.

LES OGSÅ:

Betydelig verdi

– Gullfunn av denne typen er svært sjeldne. Dette det første funnet av denne typen i Moss. Gull ble brukt som betalingsmiddel, og dette funnet representerer en betydelig verdi i datidens samfunn. Eieren av gullet har sannsynligvis tilhørt det øverste sjiktet av befolkningen, sier arkeolog Anne Skullerud.

Området der funnet ble gjort, er nå totalundersøkt av Kulturhistorisk museum (KHM – Universitetet i Oslo), blant annet med metallsøker, uten at det er gjort ytterligere funn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.