Normal

Sendte mann gjennom skanner for vogntog

Tollerne har for andre gang på et drøyt halvår skannet en person som befant seg om bord i vogntoget de skulle undersøke.

Tollvesenets nye scanner

Det var gjennom denne skanneren den slovakiske traileren ble skannet med en passasjer om bord.

Foto: Markus Plementas / NRK

Natt til søndag 25. oktober kjørte en slovakisk trailer inn på rød sone ved tollstasjonen på Svinesund. Før de skannet vogntoget spurte tollerne sjåføren om han hadde andre passasjerer om bord, noe han svarte nei til, ifølge rapporten fra Tollvesenet.

– Vi oppdaget først at det var en person i førerhytten på vogntoget først etter skanningen, sier Asle Farberg, avdelingssjef Tollregion Øst-Norge.

Han mener hendelsen er alvorlig selv om Tollvesenet i dette tilfellet har fulgt rutinene sine.

– Vi fikk oppklart i ettertid at vedkommende visste at han hadde en passasjer om bord, men at han ikke ville vekke personen som var med, sier Farberg.

Skannet vogntog med mann inni

Slik så det ut da Tollvesenet glemte å spørre om det befant seg personer i vogntoget før de skannet det 8. april i år.

Foto: Tollvesenet

Ingen helsefare

Tollvesenet rapporterte selv hendelsen inn til Statens strålevern. Det gjorde de også i april i år da en annen mann ble skannet.

– Vi ser alvorlig på dette, og det er viktig for oss at det ikke befinner seg personer om bord når vi foretar skanning, sier Farberg.

Statens strålevern sier til NRK at en enkelt skanning ikke er helsefarlig, men undøvendig.

– Det er snakk om en lav stråledose, og det er derfor en udramatisk hendelse, men det er unødvendig, sier Tone-Mette Sjømoen, seksjonssjef ved Statens strålevern.

Hun understreker at det er viktig at Tollvesenet følger kravene til Statens strålevern for å kunne gjennomføre skanninger.

– De må alltid spørre om det er noen i bilen og ta høyde for språkproblemer. Hvis det er mistanke om at spørsmålet ikke er oppfattet, skal de gå inn i førerhytta til kjøretøyet for å sjekke om det er noen personer der, sier hun.

– Har gode nok rutiner

Farberg mener rutinene for å avdekke om det befinner seg personer i vogntogene er gode nok, og at det i dette tilfellet ikke var tvil om at sjåføren forstod spørsmålet.

– Vi gjør vårt maksimale. Vi har brosjyremateriell på flere språk, og det er viktig for oss at sjåførene, som kan være fra mange land, forstår at vi spør om det er andre personer om bord. Vi må gjenta spørsmålet og kanskje være litt morske slik at de forstår alvoret, sier han.

Tollerne i region Øst-Norge gjennomfører årlig rundt 8000 skanninger og har ca. 2 tilfeller i året hvor personer ved uhell blir skannet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 2055-nyhetene her

    Programleder: Lotte Olsen Jessa
  • Tester fyrverkeri på Grålum

    Politiet melder at det vil bli test av fyrverkeri i området Sandtangen på Grålum i Sarpsborg mellom klokka 20.0 og 21.00 i kveld.