Hopp til innhold

Saker står i kø hos politiet – «Victoria» har satt livet på vent

«Victoria» forteller at hun ble kalt inn på kontoret til den godt voksne læreren og spurt om hun ville ligge med ham. Nå fører mangel på politijurister til at hele livet hennes er satt på vent.

«Victoria»

Elevene ved en videregående skole i Østfold fikk høre at en populær lærer måtte slutte på grunn av et seksuelt forhold til en elev. – Alle skjønte at det var meg, sier «Victoria».

Foto: Christian Nicolai Bjørke

Tidligere i år samlet ledelsen på en videregående skole i Østfold elevene i skoletiden. Deretter skal de ha fortalt at en lærer var suspendert på grunn av et seksuelt forhold til en elev.

– Det ble starten på et helvete, for å si det mildt, sier «Victoria».

NRK har valgt å anonymisere henne. Hun var syk den dagen beskjeden kom, men snart begynte reaksjonene å komme fra medelevene.

– Alle visste jo med en gang at det var meg. Jeg fikk høre ting som «hvorfor knullet du bort læreren vår?» og på gata ble jeg kalt «hore» av folk jeg ikke visste hvem var en gang.

Vanskelig ventetid

Læreren ble i mai i fjor siktet for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med en elev. Strafferammen er på inntil seks års fengsel.

Men selv om saken var ferdig etterforsket i november i fjor, er det enda ikke avgjort om det blir tatt ut tiltale. Saken har blitt utsatt gang på gang. Politijuristene har rett og slett ikke tid.

– Jeg er den første til å beklage det. Det er en påkjenning for alle involverte når sakene blir liggende lenge, sier politiadvokat Arild Eikaas, som ikke kan love når det blir tatt en avgjørelse i saken til «Victoria».

Forrige uke fikk politidistriktet kraftig kritikk av Statsadvokaten for at tallet på saker som ikke blir ferdig behandlet øker.

– Vi har saker som gjelder seksuelle overgrep som har blitt over ett år gamle. Vi ønsker selvfølgelig ikke å ha det slik, sier Mona Hertzenberg, som er påtaleleder i Øst politidistrikt.

En gjennomgang Statsadvokaten har gjort av 14 dommer i Østfold, viste at det i de fleste sakene var gitt mildere straff på grunn av lang behandlingstid. I en av sakene hadde det gått over fem år fra forbrytelsen hadde skjedd til dommen falt.

– Var en «gudeperson»

For «Victoria» startet det hele da hun og noen av hennes daværende venninner var på fest. De sendte en melding til læreren og spurte om han hadde Snapchat.

Det hadde han ikke, men han opprettet en konto og fikk kontakt med russejentene.

«Victoria»

«Victoria» beskriver læreren som en «gudeperson» på skolen, som nøt stor respekt for sin faglige dyktighet.

Foto: Christian Nicolai Bjørke

– Det ble en veldig tøysete sjargong, som kanskje var litt drøyere enn forventet. Samtidig var den ikke så ulik hvordan det ble pratet i timene hans, for han er veldig frittalende og pratet mye om seksuelle ting, sier «Victoria».

Hun beskriver ham som en «gudeperson» på skolen, som nøt stor respekt for sin faglige dyktighet. Like etter festen ble hun kalt inn på kontoret hans på skolen.

– Der spurte han rett ut om jeg ville ligge med ham. Det var litt ubehagelig, men samtidig greit, for jeg følte jeg hadde litt skyld i at det hadde blitt sånn, sier hun.

Ifølge «Victoria» hadde de i tiden som fulgte sex flere ganger – også på kontoret til læreren.

– En knute i brystet

Etter hvert fant venninnene hennes ut av forholdet. En av dem fortalte det til faren sin, som igjen tok kontakt med skolen og politiet. Saken ble anmeldt – mot «Victorias» vilje.

Nå er hun glad for at det skjedde, men synes ventetiden er vanskelig. Hun har utsatt studiet hun vil gå på, og vil helst holde seg i nærheten av familien.

– Jeg klarer ikke å planlegge livet mitt før dette problemet er borte. Så livet er satt på vent, dessverre, sier «Victoria».

«Victoria» sier at ventetiden går ut over energien og overskuddet.

– Før var jeg en ledertype som løp rundt og fant på ting hele tiden. Nå handler livet mitt mer om å gå tur med hunden, se på film og jobbe med skolen. Så lenge denne saken ikke får en avslutning, er det hele tiden en knute i brystet som minner meg på at noe ikke er som det skal, sier hun.

NRK har vært i kontakt med lærerens advokat, som ikke ønsker å kommentere siktelsen. Heller ikke rektoren ved den aktuelle skolen ønsker å kommentere saken.