NRK Meny
Normal

Rustet for harry-handlere i bunad

Kjøpmennene på svensk side av Svinesund forbereder seg til bunadskledde nordmenn på 17. mai.

Bunadshandel i grenseland

Svenske kjøpmenn venter storinnrykk av bunadskledde harry-handlere.

Foto: Zpiker PR

Svenskene feirer ikke 17. mai !

I Sverige har de sin nasjonaldag den 6. juni og dagen kalles også for Svenska Flaggans Dag.

Selve nasjonaldagen er lite påaktet i Sverige, og da er Midsommarafton (norske St. Hans) langt større hos "søta bror" enn feiringen den 6. juni.

Les også:
Ja, vi elsker handlekø
Harryhandel på nasjonaldagenTil pølsefest i bunad

Nasjonaldag

For mange går turen direkte fra barnetoget til Svinesund der dagens grillmat og is bunkres.

Foto: Rainer Prang / NRK

17. mai er vi så glad i, moro vi har fra morgen til kveld” lyder 17. mai-sangen.

Nordmenn er glade i nasjonaldagen sin, allikevel er det noen som benytter nasjonaldagen med en reise til "søta bror" i landet av bugnende hyller med pølse og grillmat.

Så snart barnetogene er ferdig på 17. mai, benytter mange nordmenn nasjonaldagen til å gå i tog blant butikkhyller ved svenskegrensa.

17. mai for et år siden solgte EuroCash på Svinesund ca 1,5 tonn med grillpølser og 4 tonn med annen grillmat, og det var ikke på noen måte noen rekord.

Bunadshandel i grenseland

Full vogn og tilbake til gamlelandet i bunad.

Foto: Zpiker PR

En undersøkelse InFact gjennomførte på vegne av EuroCash tidligere i år viser at 16 prosent av de spurte sier at de tar turen over til Sverige på høytider for å handle.

- Litt overrasket over pågangen

På selveste 17. mai går handelen unna på svensk side av Svinesund, og butikksjef på EuroCash Svinesund, norske Dan-René Larsen, kan røpe at det er tradisjonell ”Nasjonaldags-kost” det går mest av:.

- Flesteparten som handler varer til 17. mai, gjør vel dette i god tid før den store dagen. Det er stort sett rolig på formiddagen, men når barnetogene er over – ja da kommer folk i bunaden for å handle pølser, lomper, grillmat og is, sier han til NRK.

Video nsps_upload_2009_5_15_10_44_22_815.jpg

EuroCash, som har fem butikker langs grensen, er vant til stort trykk fra handleglade nordmenn, men allikevel overraskes de litt av 17. mai-suget til butikkene.

- Vi er litt overrasket over at nordmenn som kommer til oss og handler på denne dagen. Men ettersom alt er stengt i Norge på denne dagen, er det kanskje greit å ta en svipptur over grensa, sier administrerende direktør ved EuroCash, Fredrik Jakobsson.

Tonnevis med grillmat

- I fjor var ikke været all verden, men allikevel solgte vi over ett tonn med iskrem, 1,5 tonn med grillpølser og 4 tonn med annen grillmat. , forteller Larsen og håper at været på nasjonaldagen i år blir bedre.

Han mener maten som handles og vi spises på 17. mai er veldig væravhengig.

- Etter at barnetoget er over, reiser mange hjem for å grille. Dessuten er 17. mai den dagen mange barn får lov til å spise så mye is man vil, og da hjelper det med fint vær også, ler butikksjefen som er en av mange norske på jobb på nasjonaldagen.

90 prosent av kundene hos EuroCash er nordmenn.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Innbrudd på Lisleby

    Det har vært innbrudd i en blomsterbutikk på Lisleby, melder Fredrikstad Blad. Politiet forteller at det er knust et vindu, men vet ikke om noe er tatt. Det skal ha vært observert en mann og en kvinne i området like før hendelsen.

  • Sauer i veibanen

    Politiet melder om 30 sauer i veibanen på fylkesvei 114 ved Trøskenbru. Vegvesenet varsler at sauene er i en 80km/t-sone.