NRK Meny
Normal

Harryhandel på nasjonaldagen

17. mai har blitt den store handledagen i Sverige. LYD: - Vi orkærn'te alt styret i Norge.

Grensehandel
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

17. mai er i ferd med å bli en høytidsdag også for den svenske handelsstanden på Svinesund.

For det er mange nordmenn som svikter gamlelandet og 17.mai-togene til fordel for svenske kjøpesentra.

Tredoblet besøk

Nordbysenteret rett over grensen har tredoblet antallet besøkende på nasjonaldagen siden senteret åpnet.

Ståle Løvheim er sentersjef på Nordysenteret rett over grensen på Svinesund. Han er norsk, men for ham er det ikke lenger bare nasjonalsdagsfeiringa å hygge seg over på 17.mai.

Besøkstallene på senteret har nemlig gått rett til værs siden 2005.

- Der har vi en veldig hyggelig statistikk. I 2005 hadde vi 6000 besøkende. I 2006 økte det til 15000, og i år har det vært 16000 nordmenn som har besøkt oss. Når nordmenn har fri, besøker de oss, sier en fornøyd Løvheim.

Handler billig flesk i bunad

Ved en reol med sjokoladepålegg på Nordby kjøpesenter møter vi Nina Weyergang og Bjørn Berg på nasjonaldagen. De har reist til Sverige for å gjøre innkjøp til en barnedåp neste helg.

- Vi har ikke lenger barn som går i tog, og da er i grunnen den dagen ikke den samme lenger, sier Nina. - Ja, vi har hatt nok 17.mai-dager, så det holder. Det räcker, som det heter her, skyter  Bjørn inn.

Mange nordmenn reiser til Svinesund for å handle billig kjøtt i finstasen på nasjonaldagen.

- Det vi ser, er at handelen ikke er så stor som på andre dager, så det er nok mange som kommer bare for å titte. Men vi synes det er veldig koselig å se så mange festkledde og bunadskledde mennesker som kommer. Det setter en stor piff for oss som jobber der, sier Løvheim.

P.S. Det er ikke bare billig mat som kommer over grensa. På klesfronten flyter også stoff over grensa som aldri før, uten at bunadspolitiet får gjort noe med saken.

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trafikkaos i Fredrikstad

    Det er store trafikale problemer i Fredrikstad fordi Værstebrua har kilt seg i åpen stilling. Politiet skriver på Twitter at de er på vei til stedet.

  • Mann anmeldt etter E6-ulykke

    Føreren av bilen som kolliderte på E6 i Rygge, en mann i 40 årene, er anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand, skriver politiet på Twitter. Mannen er også anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort. Føreren fremstår som uskadd, opplyser politiet.