NRK Meny
Normal

– Det stod en over sengen min og slo

Den 45 år gamle mannen som er tiltalt for å ha drept en mann i Kirkegaten i Moss i juli i fjor hevdet i retten at han hadde blitt overfalt hjemme i sin egen seng.

Drap i Moss

En mann ble drept i en leilighet i Kirkegaten i Moss i juli i fjor.

Foto: Christopher Oulie

Tiltalen mot mannen omfatter seks ulike punkter. Foruten drapet er det oppbevaring og bruk av narkotika, flere brudd på våpenloven og skremmende oppførsel.

Det eneste mannen erkjente straffskyld for er et brudd på våpenloven: dagen før drapet skjedde hadde mannen hatt med seg en luftpistol da han gikk på kjøpesenteret Amfi Moss.

En 29-årig mann ble drept i en leilighet tiltalte disponerte. Mannen ble drept ved kveling, men før han ble kvalt hadde han blitt utsatt for både slag og spark.

Aktor i saken, statsadvokat Peter André Johansen, innledet med å beskrive tiltalte som en mann som har hatt et omfattende rusproblem over tid, bruk av både piller og også andre ting.

Rettssak etter drap i Moss

Fra rettssaken i Moss tingrett: Fra venstre aktor statsadvokat Peter André Johansen, meddommer Cecilie Kildahl og tingrettsdommer Tron Gundersen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Traff den drepte på byen

Ifølge aktor begynte tiltalte den aktuelle kvelden med å gå ut på et utested i Moss der han traff en dame. Så gikk turen videre til et annet serveringssted og han ender opp sammen med flere personer. Blant dem han møtte der var avdøde. Det skal ha oppstått uoverensstemmelse mellom de to, dog ikke noe alvorlig.

Etter at puben stengte gikk tiltalte hjem. Hva som skjedde videre er litt uvisst. Det som synes klart er at det på et tidspunkt var det kun to personer i leiligheten: tiltalte og avdøde. Det fremgår både av den forklaringen tiltalte har gitt til politiet og de tekniske sporene politiet sikret på åstedet.

Funnet etter tolv timer

Etterforskningen viser at drapet må ha skjedd en gang mellom klokken tre og seks om morgenen. Den drepte ble funnet mellom klokken fem og seks på ettermiddagen.

Tidlig på morgenen ble en alarm utløst i leiligheten, og en vekter var innom. Vekteren sjekket leiligheten, men så ikke noe lik. Folk fra hjemmesykepleien var innom, men så heller ikke noe.

Aktor kunne fortelle at tiltalte hadde ringt sin mor. Moren ante uro og ringte politiet. Politiet kom til stedet noe tid etterpå, og da ble tiltalte pågrepet.

Den drepte ble funnet liggende på gulvet i leiligheten. Leiligheten har en åpen stue/kjøkken-løsning og det var i dette området mannen ble funnet.

Nødverge

Da tiltaltes forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk fikk ordet, forklarte han at tiltalte ikke erkjenner straffskyld for drap, fordi han mener at han handlet i nødverge.

Ihlebæk forklarte at det hadde vært en slåsskamp mellom tiltalte og avdøde, og i en periode hadde avdøde hatt overtaket.

– Det er ingen vitner til det som skjedde, så saken må avgjøres på bakgrunn av omkringliggende omstendigheter, sa Ihlebæk i retten.

– Han kom etter meg

Tiltalte forklarte i retten at han vitnet i en rettssak dagen før drapet. Har forklarte at politiet hadde «mast på ham» for å få ham til å stille opp som vitne. Han møtte ruset, noe som ble protokollført av retten.

Han bekreftet aktors beskrivelse av besøk på utesteder i Moss. Han endte opp på en pub, der han satte sammen med flere ukjente mennesker ved et langbord. Det skal ha vært god stemning inntil fornærmede dukket opp.

– Han slo etter meg, men jeg flyttet meg rundt. Jeg visste at han var ute etter bråk, for han har gått på meg ved to tidligere anledninger. Han kom etter meg hele tiden, forklarte 45-åringen i retten.

Ifølge tiltalte sloss de på puben, men det var en som kom og skilte dem. Mens han var der fikk han telefon om at det var en som var ute etter ham, men det visste han allerede.

Tiltalte hevdet at mannen ble veldig aggressiv i løpet av kvelden.

– Han fulgte etter meg, men jeg klarte å komme meg unna. Jeg ble bedt med på nachspiel hos noen andre, men takket nei. Jeg gikk hjem og la meg i stedet.

Smalt i senga

Tiltalte forklarte at det plutselig smalt det i senga hans. Han så en person som sto over ham og slo med det han trodde var et balltre.

– Jeg så at det var samme person som hadde slåss med meg på puben. Han slo på meg i senga, jeg dekket meg. Jeg kom meg opp etter hvert og prøvde å få tak i stokken, sa tiltalte i retten.

Han beskrev at de rullet fra soverommet og inn i stua. Tiltalte hevdet også at mannen hadde sagt at han skulle drepe ham og ville hindre ham i å vitne i retten.

– Begge ble slitne, så det roet seg litt. Så begynte vi å prate. Vi roet oss og tok noen øl. Jeg forsøkte å roe han. Men han fortsatte å si at han skulle drepe meg. Så knakk han fingeren min, så var vi i gang igjen. Så sloss vi til det var slutt, fortalte tiltalte. – Vi sloss til det ikke var noe bråk lenger.Vi sloss til en av oss ikke levde lenger.

Ringte sin mor

Han husket at han løp til naboer for å få hjelp, men ingen var hjemme. Han prøvde å ringe fra hustelefonen, men den virket ikke.

– Husker jeg gråt og ringte til mamma og ba henne ringe politiet. Jeg vet ikke hva jeg gjorde videre, sa tiltalte.

Han husket at politiet satt på ham jern og kjørte han til på politistasjonen. Han hevdet at han sov i 30 dager i fengselet.

Ba om overfallsalarm

Tiltalte forklarte i retten at han ba om å få overfallsalarm i fjor sommer, fordi han var redd. Han kunne ikke si når han ba om det, men at han gjorde det etter to trusselepisoder. Han visste da ikke navnet på personen, men det har vist seg at det var snakk om avdøde i saken.

– Jeg anmeldte ikke truslene, fordi jeg trodde ikke der gikk å anmelde noen jeg ikke visste navnet på, sa tiltalte.

Han ble konfrontert med hva han hadde forklart i politiavhør.

– Er du klar over hvor rusa jeg var i det avhøret, spurte 45-åringen.

Tiltaltes forklaring i retten i dag avviker ganske mye fra det han har forklart tidligere om episodene med avdøde i tiden forut for drapet.

I retten har han forklart at han «skulle tas» fordi han skulle vitne i en rettssak, i politiavhør har han sagt at han skulle tas fordi han var den tøffeste i byen. Han forklarte for tingretten i første fengslingsmøte at han ikke kjenner avdøde, at han ikke kjente han igjen, men at han trodde kanskje at han hadde sett ham.

– I juli var jeg beruset, så da svarte jeg vel feil da, sa tiltalte.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.