Hopp til innhold

Rekord tross dårligere kronekurs

Turismens Utredningsinstitut i Sverige regner med at det blir et nytt rekordår for grensehandelen i år, selv om valutaforskjellen er redusert.

Illustrasjonsfoto grensehandel
Foto: Rainer Prang / NRK

Ved inngangen til 2006 var den norske krona verdt 118 svenske kroner, og i påsken i år meldte grensebutikkene ved Svinesund om en omsetningsøkning opp mot 60 prosent i forehold til 2005.

I løpet av året har den norske krona svekket sin stilling, men fortsatt myldrer det av norske handlende.

 

Grensehandel
Foto: Rainer Prang / NRK

Ekstrem grensehandel

Rundt påske i år kunne butikker, både på Svinesund og ved Nordby, fortelle om en eksplosjonsartet handel.

- Vi er tilbake mot tidligere rekordomsetning fra årene 2001 og 2002, sa Göran Lundgren hos Nordby Supermarket til NRK i april i år.

Han regnet med at grensehandelen i år ville havne 15 prosent over fjorårets omsetningstall sett over hele året.

- Både den negative omtalen av norsk mat (e-coli) over flere uker og kronekursen kan ha påvirket omsetningen positivt for første kvartal og påsken, sa leder i Svinesund Köpmannaforening, Bertil Tureson til NRK.

Optimisme tross svekket norsk krone

I løpet av året har den norske krona tapt seg i verdi, i forhold til den svenske.

Töcksfors shoppingcenter
Foto: Rainer Prang / NRK

Kronekursen har gått ned, og i høst har man i perioder "kun" fått 105 svenske kroner for en norsk hundrelapp. Den 7. desember får man 108 svenske kroner for 100 norske.

Men det er optimisme i Sverige, og man regner med at grensehandelen med Norge kommer til å sette rekord igjen. 

- Vår prognose er basert på tall fra Statistisk sentralbyrå i Norge, og der peker det i retning av at nordmenn vil handle for 1,5 milliiarder kroner mer i år, enn i fjor, sier Ossian Stiernstrand, sjefsøkonom i Turismens Utredningsinstitut i Sverige, TUI til avisen Dagens Industri.

TUI tror handelen i år vil komme opp i 10,5 milliarder kroner.

Grensehandel kan bli svekket på sikt

Handelns utredningsinstitut i Sverige, HUI, sier imidlertid til E24.se at de tror den fallende kursen på norske kroner vil innvirke på grensehandelen på sikt.

- Valutakursen er av avgjørende betydning for hele grensehandelen. Forrige gang den norske kronen stod svagt i 2004, var det merkbart for grensehandelen, sier Michael Cronholm på Handelns utredningsinstitut.

Han sier store kjøpesentre langs grensen på svensk side ikke er levedyktige uten at nordmenn handler der.

- Mye bygger på kronekursen, men også høye norske avgifter på en rekke varer innvirker på grensehandelen, sier han.

HUI regner med at grensehandlen i Strömstad kommer til å havne rundt 3,5 milliarder i år.

 

Nordby Shopping Center
Foto: Nordby Shopping Center

Ingen uro i butikkene

På tross av de vekslende spådommene fra eksperthold, er det ingen uro å spore i butikkene på svensk side av Svinesund.

I tillegg til satsing innen matvaresektoren, der det bygges ut flere og flere bedrifter, er flere detaljhandel-butikker runder bygging.

Konsumentforeningen, som eier Nordby Supermarket, er i ferd med å utvide med 12 000 kvadratmeter. De satser 100 millioner kroner på å utvide det gamle kjøpesenteret på Nordby til drøyt 19.000 kvadratmeter i løpet av et par år.

Massive Nordby

Et steinkast unna har eierne av Nordby Shopping Center varslet at de utvider med 20 000 kvadratmeter. Samlet vil dermed hele Nordby-området  disponere 70 000 kvadratmeter  når utbyggingene er ferdig.

- Dette med vekslende kronekurs har vi levd med i 25-30 år, og det er tydelig at nordmenns handlevaner er etablert med besøk i grensebutikkene. 90 prosent av kundene våre er nordmenn. Dette med kronekursen henger som en sky i horisonten, men det er ikke noe vi frykter, sier Ståle Løvheim, senterleder for Nordby Shopping Center.