NRK Meny
Normal

Reke-akademi i Strömstad

Strömstad kommune, som har lange fiskeritradisjoner, får reke-akademi som skal skape ny interesse for delikatessen.

Reker

Reker har vært stor-industri i Strömstad i mer enn 100 år. Nå etableres et reke-akademi for å fremme interessen for rekens fortreffeligheter.

Foto: Rainer Prang / NRK

 Det etableres nå et reke-akademi i Strömstad, som skal fremme fokus på rekens fortreffelighter, melder den svenske avisen Bohuslänningen.

Fiske har i hundrevis av år vært av stor betydning for folk på Bohuslänskysten, og Strömstad er intet unntak.

Med årene har fangstene blitt mindre, men fortsatt står reken sterkt i den svenske vestkystbyen, og på "Räkans dag" - den 21. juli i år, innvies akademiet.

Lærte reketråling i Norge

Alle som har besøkt Strömstad har sett reketrålerne, som ligger i et eget område ved gjestehavna.

Byen feirer "Räkans dag", og bruker reken som et markedsføringsobjekt. Men få vet at reketråling var noe de svenske fiskerne lærte seg av nordmennene.

- Til å begynne med skjønte ikke svenske fiskere hva nordmennene drev med, da de trålet etter reke. Det første utstyret svenske rekefiskere skaffet seg, fikk de tak i fra Fredrikstad rundt år 1900, sier tidligere informasjonssjef i Strömstad kommune Peter Birgersson til NRK.

Rekefisket var på sitt største midt på 1900-tallet. I 1933 var det 179 båter som fisket etter reke i Bohuslän, og mange av disse var fra Strömstad. I dag er det 12-15 båter som driver med dette fisket i kommunen.

Skagerack, Strömstad

Tidligere lå reketrålere og andre fiskebåter tett i tett ved kaia i Strömstad. Etter hvert er båtplassene overtatt av norske båtturister, i takt med at fiskebåtene er langt færre som følge av at fisken forsvinner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Stor fiskeriby

Selv om fiskerivirksomheten i dag er langt mindre enn for 100 år tilbake, har den fortsatt stor betydning for Strömstad.

- Det har vært fiske her så langt tilbake som for 1 000 år siden. De første store sildeforekomstene er nedtegnet på 1 000-tallet, og i flere perioder etter det, sier Birgerssson.

Etter det har det vært flere store sildeperioder, bl.a. mot slutten på 1800-tallet og en periode et stykke inn på 1900-tallet.

Samtidig var makrellfisket stort, og det henger sammen med at makrellen beiter på silda.

- Men så tok det slutt, og både sild- og makrellfiske forsvant fullstendig. I dag fiskes det makrell kun til eget bruk i husholdningene, og mer enn det er det ikke, sier Peter Birgersson.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kvinne mistenkt for promillekjøring

    Politiet i Halden har anmeldt en kvinnelig sjåfør mistenkt for promillekjøring i sentrum lørdag formiddag. Førerkortet hennes ble beslaglagt, melder politiet på Twitter.

  • Fikk samfunnsstraff for vold

    Borgarting lagmannsrett har gjort om straffen for to sarpinger som er dømt for voldsbruk. De to er, sammen med tre andre, dømt for vold mot en mann i Sannesund i Sarpsborg i 2015. En 26 år gammel mann har fått endret straffen fra fengsel i åtte måneder til 240 timer samfunnsstraff. En 24 år gammel mann har fått endret straffen fra fengsel i et halvt år til 180 timer samfunnsstraff.