Hopp til innhold

Reke-akademi i Strömstad

Strömstad kommune, som har lange fiskeritradisjoner, får reke-akademi som skal skape ny interesse for delikatessen.

Reker

Reker har vært stor-industri i Strömstad i mer enn 100 år. Nå etableres et reke-akademi for å fremme interessen for rekens fortreffeligheter.

Foto: Rainer Prang / NRK

 Det etableres nå et reke-akademi i Strömstad, som skal fremme fokus på rekens fortreffelighter, melder den svenske avisen Bohuslänningen.

Fiske har i hundrevis av år vært av stor betydning for folk på Bohuslänskysten, og Strömstad er intet unntak.

Med årene har fangstene blitt mindre, men fortsatt står reken sterkt i den svenske vestkystbyen, og på "Räkans dag" - den 21. juli i år, innvies akademiet.

Lærte reketråling i Norge

Alle som har besøkt Strömstad har sett reketrålerne, som ligger i et eget område ved gjestehavna.

Byen feirer "Räkans dag", og bruker reken som et markedsføringsobjekt. Men få vet at reketråling var noe de svenske fiskerne lærte seg av nordmennene.

- Til å begynne med skjønte ikke svenske fiskere hva nordmennene drev med, da de trålet etter reke. Det første utstyret svenske rekefiskere skaffet seg, fikk de tak i fra Fredrikstad rundt år 1900, sier tidligere informasjonssjef i Strömstad kommune Peter Birgersson til NRK.

Rekefisket var på sitt største midt på 1900-tallet. I 1933 var det 179 båter som fisket etter reke i Bohuslän, og mange av disse var fra Strömstad. I dag er det 12-15 båter som driver med dette fisket i kommunen.

Skagerack, Strömstad

Tidligere lå reketrålere og andre fiskebåter tett i tett ved kaia i Strömstad. Etter hvert er båtplassene overtatt av norske båtturister, i takt med at fiskebåtene er langt færre som følge av at fisken forsvinner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Stor fiskeriby

Selv om fiskerivirksomheten i dag er langt mindre enn for 100 år tilbake, har den fortsatt stor betydning for Strömstad.

- Det har vært fiske her så langt tilbake som for 1 000 år siden. De første store sildeforekomstene er nedtegnet på 1 000-tallet, og i flere perioder etter det, sier Birgerssson.

Etter det har det vært flere store sildeperioder, bl.a. mot slutten på 1800-tallet og en periode et stykke inn på 1900-tallet.

Samtidig var makrellfisket stort, og det henger sammen med at makrellen beiter på silda.

- Men så tok det slutt, og både sild- og makrellfiske forsvant fullstendig. I dag fiskes det makrell kun til eget bruk i husholdningene, og mer enn det er det ikke, sier Peter Birgersson.