NRK Meny
Normal

Regnvær for ti millioner

Det voldsomme regnværet som herjet Fredrikstad natt til lørdag gjorde stor skade.

Oversvømmelse på riksvei 109 ved Esso Taverna på Grønli i Fredrikstad.

Flere biler ble stående fast i vannmassene etter regnværet i helgen.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Regnværet i Østfold i helgen har gjort skader for opp mot ti millioner kroner. Det sier informasjonsdirektør i If skadeforsikring, Jack Frostad. Og regnet gikk speseielt ut over Fredrikstad.

 Voldsomt lokalt

- Det ser vi av de skademeldingene som har kommet inn. I IF alene er det snakk om rundt 50 meldinger, og det er mye etter et slikt regnvær, sier han.

Jack Frostad tror det til sammen er snakk om rundt 150 til 200 skadesaker etter timene med regnvær fredag kveld, og natt til lørdag.

- Det i seg selv er kanskje ikke så spesielt, men det at det er så konsentrert er uvanlig. Hvis man ser på nabokommunene, så er det kun få sporadiske skader, sier han.

- For oss dreier dette seg om 2,5 til 5 millioner kroner. For alle selskapene totalt må man nok regne med skader for rundt 10 millioner kroner.

Og det er stort sett folk som eier hus med kjellere det har gått ut over. For flertallet av skadene gjelder innsig av vann til hybler og lagerrom.

Oversvømmelse på riksvei 109 ved Esso Taverna på Grønli i Fredrikstad.
Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

- For dårlige avløp

Men også tilbakeslag fra avløp som ikke er laget for å ta unna så store vannmengder er et stort problem, ifølge IF. Og det er det lite folk kan gjøre for å beskytte seg mot.

- Vannsig kan man sikre seg mot ved å ha verdifulle ting litt i høyden i den mest utsatte årstiden. Men en stor del av skadene skyldes tilbakeslag fra avløp.

- Det er det dessverre ingenting å gjøre noe med, annet enn at kommunen kan legge bedre tilrettelagte avløp, sier Frostad.

Oversvømmelse på riksvei 109 ved Esso Taverna på Grønli i Fredrikstad.
Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.