Hopp til innhold

Solgte fisk som var i ferd med å råtne

Råtten og gammel fisk i ferskvaredisker i Østfold. - Uakseptabelt og skremmende, sier Forbrukerrådet.

Fisk
Foto: Camilla Brække / NRK

To av tre kontrollerte fiskedisker i Østfold får stryk av Forbrukerrådet. Undersøkelser de har gjort viser at det har blitt solgt fisk med enorme mengder forråtnelsesbakterier.

– Når du går i butikken forventer du å få fersk fisk. Ikke råtten fisk. Dette er uakseptabelt, sier Tone Skaare, som er regiondirektør for Forbrukerrådet i Østfold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tone Skaare, regiondirektør for Forbrukerrådet i Østfold

Tone Skaare, regiondirektør for Forbrukerrådet i Østfold.

Foto: Camilla Brække / NRK

– Skremmende

Forbrukerrådet har tatt 193 fiskeprøver rundt om i landet. Nesten halvparten av fisken blir kategorisert som uakseptabel.

– Det som er ekstra skremmende er at dette er spesialforretninger som driver kun med fisk. Og den allmenne oppfatning er vel at de bør ha den beste kvaliteten, sier Skaare.

Gammel, råtten og bakteriefylt fisk viser funnene fra undersøkelsene.

– Det vil alltid finnes bakterier, men dette er bakterier som indikerer at fisken blir råtten, sier Skaare.

Folk NRK har snakket med sier de blir skeptiske til fiskefunnene.

– Det er klart jeg blir skeptisk. Men jeg spiser veldig mye fisk, hvertfall tre ganger i uken, og særlig fersk fisk. Og da passer jeg på å se godt på fisken for å sjekke om den er bra, sier Harald Johannessen fra Fredrikstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Harald Johannessen fra Fredrikstad handler fisk

Harald Johannessen fra Fredrikstad sjekker fisken godt.

Foto: Camilla Brække / NRK

Dårlig ICA-fisk

Fiskedisken på Ica i Østfoldhallen i Fredrikstad kommer absolutt dårligst ut av testen. Der fant Forbrukerrådet fisk med forråtnelsesbakterier.

– Når Forbrukerrådet kaller fisken vår uakseptabel, så ligger det i ordet - dette er uakseptabelt, sier Bengt Ove Hagen som er kvalitetssjef for Ica Norge.

I følge Forbrukerrådet var torsken og brosmefileten i fiskedisken på ICA i Østfoldhallen så dårlig, at de har kategorisert fisken som uakseptabel.

– Vi beklager det dårlige resultatet i akkurat denne testen. Men samtidig vil jeg påpeke at vi til stadighet jobber for å bli enda bedre, sier Hagen.

– Ikke helseskadelig

Selvom fiskekvaliteten mange steder er for dårlig, understreker Forbrukerrådet at bakteriene ikke er helsefarlige.

– Dette er ikke en helseskadelig bakterie. Vi blir ikke i første rekke syk av den, men det sier noe om at det faktisk selges fisk som er for gammel og har for mye bakterieinnhold, sier Skaare i Forbrukerrådet.

– Dessuten er det trist at vi i et fylke som har fisk rett utenfor, ikke har bra nok kvalitet, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Per Kristian Krogh, sjømatsjef Coop Mega i Fredrikstad

Per Kristian Krogh, sjømatsjef Coop Mega i Torvbyen i Fredrikstad.

Foto: Camilla Brække / NRK

Best i test

Fiskedisken på Coop Mega i kjøpesenteret Torvbyen i Fredrikstad kommer best ut av de tre kontrollerte fiskediskene i Østfold.

Der har Per Kristian Krogh vært sjømatsjef i rundt 30 år.

– Kvalitet er veldig viktig. Kundene forventer det, og det må de få. Daglige fiskeleveranser sikrer god kvalitet. Dessuten sjekker vi hele tiden om fisken er fersk eller ikke, sier Krogh.

Han synes det er synd at fiskekvaliteten mange steder ikke er god nok.

– Hvis folk får en dårlig opplevelse, blir det kjedelig for de som leverer fisken, sier Krogh.

Slik sikrer du deg

– Et tips til forbrukerne er å spørre når fisken er fisket, og hvor lenge den har ligget i butikken. Da blir du helt klar på hvor gammel fisken er,