NRK Meny
Normal

Kjemper videre for dødfødt barn

Justina Obgeifun fødte et dødfødt barn i fjor høst. Etter noen uker fikk hun beskjed om at barnet allerede var begravet i en fellesgrav, uten at hun hadde fått beskjed om det.

Justina Obgeifun

- Hvordan kan barnet mitt bli begravet uten at jeg får vite det?, spør Justina Obgeifun.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Obgeifun klaget saken til Helsetilsynet i Østfold, men har ikke fått medhold til videre gransking på grunnlag av den dokumentasjonen som foreligger.

– Årsaken til dette er at vi ikke har funnet grunnlag for å rette kritikk mot sykehuset, sier Lasse Johnsen i Helsetilsynet i Østfold.

Likevel varsler Obgeifun at hun vil kjempe videre for det hun mener er sannheten.

– Denne saken er ikke over. Jeg vil ta dette videre med en advokat fordi jeg vil ha frem sannheten. Det sykehuset gjorde mot meg er ikke riktig og det gjør vondt å tenke på, sier Obgeifun.

Visste ikke hvor graven var

Da NRK møtte henne på Leie Gravlund lette hun etter graven til sitt dødfødte barn.

– Jeg er her for å gi disse blomstene til mitt dødfødte barn, men jeg vet ikke hvor barnet er begravet, sier en fortvilet Justina Obgeifun.

Etter å ha lett en time sammen med NRK.no på gravlunden fant Obgeifun til slutt fellesgraven hvor barnet hennes er begravd.

– Nå kan jeg i hvert fall få lagt ned blomster, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video 33eaac11-f9ca-4f97-aceb-c9eb634251de.jpg

Se TV-reportasje over

– Hvordan kan sånt skje?

I oktober i fjor fødte Obgeifun, som er asylsøker fra Nigeria, et dødfødt barn på Sykehuset Østfold i Fredrikstad.

Hun sier selv hun ga klar beskjed til sykehuset om at hun ønsket en egen grav til sitt dødfødte barn og at hun selv skulle ta seg av begravelsen.

Barnet ble beholdt på sykehuset slik at det kunne utføres en obduksjon, men da Obgeifun etter to måneder etterlyste rapporten fikk hun sjokkbeskjeden.

Sykehuset Østfold hadde utført obduksjonen, og barnet var allerede gravlagt i en felles grav på Leie Gravlund i Fredrikstad.

– De sa beklager, men ditt barn ble begravet for to måneder siden. Jeg svarte hva? Hvordan kan barnet mitt bli begravet uten at jeg får vite det? De sa det bare skulle til obduksjon, forteller Obgeifun.

Anne Grethe Erlandsen

Anne Grethe Erlandsen, kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, beklager hvis Justina Obgeifun føler at hun ikke har blitt hørt, men fastholder ved at sykehuset har fulgt reglene.

Foto: Stephan Reis / NRK

– Har fulgt reglene

Pastor Gordon Tobiassen i Kristi Menighet i Fredrikstad, bekrefter historien. Han var til stede og bistod Obgeifun på sykehuset, og har skrevet brev om saken til pasientombudet i Østfold.

– Avtalen var at sykehuset skulle kontakte Justina via asylmottaket når barnet var kommet tilbake fra obduksjon. Dette skjedde ikke, skriver Tobiassen i brevet.

Kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen bekrefter at det var Sykehuset Østfold som begravde barnet, men understreker at reglene har blitt fulgt til punkt og prikke.

Erlandsen forteller at moren har blitt grundig orientert om det som har skjedd og om forholdene rundt begravelsen.

– Hvis det er slik at hun ikke opplever at hun har blitt hørt, er det veldig beklagelig. Men det kan jo skje at man i en konkret situasjon gir uttrykk for at man forstår, men at det i ettertid kommer frem at man egentlig ikke har fått det med seg, sier Erlandsen til NRK.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Marché trekker seg ut av Norge

    Restaurant-kjeden Marché legger ned sine restauranter i Norge. Det skriver Moss Avis. Det vil føre til at Marché Rygge Øst og Rygge Vest og Marché Solli legges ned ved utgangen av september 2018.

  • Skagestad ferdig i FFK

    Midtstopper Edvard Skagestad er ferdig i Fredrikstad Fotballklubb etter kun ett år i klubben, melder f-b.no. 29-åringen fortsetter karrieren i Kongsvinger, der han blir lagkamerat med Olav Øby som nylig fullførte en overgang til klubben fra Sarpsborg 08.