SE OGSÅ: |
- Pølse med kylling og kalkun kan ikke kalles Falukorv. Det går bare ikke an, sier Åke Rutegård til VG, administrerende direktør i den svenske bransjeforeningen for kjøtt- og pølseindustrien.
Rutegård er oppgitt over pølsen fra Prior slett ikke kan kalles en FALUKORV, ettersom den inneholder både kylling og kalkun.
Feil innhold
Nå har han sendt brev til Prior og bedt dem skifte navn på pølsen. I følge Rutegård er det strenge regler for hva en ekte Falukorv skal inneholde.
- Svin og storfe er de eneste kjøttsorter som er tillatt. I tillegg til kjøtt, inneholder falukorv potetmel, vann, salt og krydder. Og ingenting annet, slår han fast.
Pølsene fra Prior har 32 prosent kalkunkjøtt og 23 prosent kyllingkjøtt, og i følge avisen skal den inneholde 42 prosent kjøtt, og 23 prosent fett.
Gammel historie
Pølsehistorien strekker seg tilbake til 1800-tallet, da pølsen ble populær over hele Sverige.
- Falukorv er viktig for oss, det er tradisjon. Derfor vil vi beskytte den mot etterligninger. Siden 2003 har falukorv vært godkjent av EU-kommisjonen som «Garantert Tradisjonell Spesialitet». Det innebærer at falukorv må lages etter svenske regler, uansett hvor den lages, sier Rutegård.
Vil skifte navnet
Hos Prior bøyer de av for kravet fra svenskene.
- Vi har produsert denne pølsen i god tro siden 1996. Årlig selger vi 600-700 tonn av den. Jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke kan kalle den falukorv når det står tydelig på pakken at den er laget av kalkun, sier Nordal til VG.
Han er likevel innstilt på å bytte navn for å holde på et godt naboskap.
- Vi forholder oss til EUs regelverk, og skifter navn på kalkunkorven. Men vi kommer garantert til å fortsette med det samme produktet, sier han.