NRK Meny
Normal

– Ikke annet ærend i Norge enn å stjele

Tre rumenere er varetektsfengslet mistenkt for å ha stjålet pinkoder og bankkort over hele landet.

Bankkort.

BESKYTT KODEN: Politiet ber folk være oppmerksomme og skjule pinkoden sin i butikker og minibanker.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sent onsdag kveld ble de tre rumenske mennene pågrepet av en patrulje fra Vinningsgruppen i oslopolitiet som dro kjensel på dem.

De tre har vært etterlyst av politiet i forbindelse med en uoppklart sak fra november i fjor, skriver TV2.

Laster Twitter-innhold

Kvinne frastjålet 9000 kroner

Politiet mistenker at de tre mennene har operert i flere politidistrikter over hele landet den siste tiden. De er nå varetektsfengslet i fire uker.

– Lengden på varetektsfengslingen sier noe om alvorlighetsgraden av det vi mener de har gjort, sier politioverbetjent Roar Kvassheim som leder Vinningsgruppen til TV 2

Daniel Wallin Holm

Politiførstebetjent Daniel Holm ved Sarpsborg politistasjon.

Foto: Petter Larsson / NRK

Politiførstebetjent Daniel Holm ved Sarpsborg politistasjon forteller at mennene skal ha sneket til seg pinkoder og stjålet bankkort fra sine ofre.

– Modus er at de følger med på personer som taster inn pinkoden sin i minibanker eller butikker, så finner de senere en anledning til å stjele bankkortet og deretter gjøre et raskt uttak av kontanter, sier han til NRK.

En av sakene mennene knyttes til, er et tyveri fra en eldre kvinne i Sarpsborg samme dag som de ble pågrepet.

– Det var et tyveri av et bankkort fra veska til en eldre dame som var på Storbyen kjøpesenter i Sarpsborg. Det var også et uttak av maksbeløpet på 9000 kroner i en minibank rett etterpå, forteller Holm.

Flere saker

Ifølge TV2 var mennene i besittelse av 45.000 kroner i kontanter da de ble pågrepet og de har alle erkjent å ha gjennomført tyverier på Østlandet i år

Oslo-politiet har nå sendt ut informasjon om pågripelsen til andre politidistrikter for å få informasjon om flere saker med lik modus fra andre deler av landet.

– Jeg er ikke kjent med hva de tre har erkjent. Men vi har blitt orientert av Oslo-politiet om pågripelsen og vi har gitt dem informasjon om denne saken. Man vet at disse har vært flere steder i Norge de siste dagene og politiet i Oslo nøster nå i disse sakene.

– Beskytt koden din

Vinningsgruppa i Oslo har en målrettet innsats for å bekjempe denne typen kriminalitet. Holm i Sarpsborg-politiet beskriver de pågrepne som mobile vinningskriminelle.

– Dette er personer som gjør dette i fellesskap og ikke har noe annet ærend i Norge enn å gjennomføre tyverier, sier Holm, som ber folk om å være oppmerksomme når de skal bruke bankkortet sitt:

– Man må være oppmerksom og skjule koden sin når man taster den inn i minibank eller butikk. Disse forholdene skjer på kjøpesentre og andre steder hvor det er mye folk. Bruk kroppen til å skjule og hold den andre hånden over terminalen når du taster inn koden, tipser han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Norske Skog begjæres trolig konkurs

    Styret i Norske Skogindustrier kommer trolig til å starte konkursbehandling, etter de varslede planene om å selge datterselskapet Norske Skog. Det melder E24. Aker ASA og Oceanwood varslet tidligere i dag at de sammen vil kjøpe Norske Skog AS. – Styret konstaterer at det nå er lite håp om at styrets forslag til gjeldsordning vil la seg gjøre. Som en konsekvens av det er det sannsynlig at Norske Skogindustrier starter konkursbehandling, skriver de i en børsmelding.

    Ved tømmerlageret til Norsk skog mates trestokkene videre inn i fabrikkanlegget
    Foto: NRK
  • Lovløse på moped og i bil

    Politiet i Fredrikstad har anmeldt en kvinne i 40-årene, for å ha kjørt moped uten førerkort i Lislebyveien. Litt tidligere ble en kvinnelig bilist i 30-årene anmeldt for å kjøre bil uten førerkort. Bilen skal avskiltes.