NRK Meny
Normal

Pensjonister lager historisk avis

I én uke har 15 pensjonister inntatt redaksjonen til Fredriksstad Blad. De har fått frie tøyler til å lage onsdagens utgave.

Pensjonistene som lager Fredrikstad Blad

Disse 15 pensjonistene har ansvaret for å lage utgaven av Fredriksstad Blad 1. oktober.

Foto: Victoria Ose/NRK

I Fredriksstad Blads redaksjonslokaler sitter en 85 år gammel dame. Beina dingler i løse luften. Hun rekker ikke ned til gulvet. Hendene trykker skjelvende ned tastene på pc-tastaturet.

– Jeg er vant til å bruke pc altså, sier hun og ser overbevisende opp på redaktør René Svendsen. Han smiler tilbake.

Birgit Holmen er 85 år og den eldste av de 15 pensjonistene som denne uka har fått ansvaret for å lage onsdagens utgave av Fredriksstad Blad.

Hun har ingen journalisterfaring fra tidligere, i likhet med nesten alle de andre pensjonistene.

– Hva synes du om tittelen min, René?

– Den er kjempefin, jeg kan nesten garantere at den kommer til å bli sånn på trykk, svarer redaktøren.

– Å, så bra. Jeg fikk et lyst øyeblikk, skjønner du.

Birgit ser stolt tilbake på pc-skjermen. Hun lagrer teksten og gjør seg klar til sitt andre redaksjonsmøte. Det er 30 timer igjen til deadline.

Se hele diskusjonen mellom Birgit og René Svendsen her:

Birgit Holmen er 85 år og den eldste av de 15 pensjonistene som denne uka har fått ansvaret for å lage onsdagens utgave av Fredriksstad Blad.

Den internasjonale dagen for eldre

Selve ideen om å gi pensjonister ansvar for avisa fikk René Svendsen etter å ha hørt professor i sosialmedisin Per Fugelli på radio.

– Han sa at han fryktet en generasjon eldre som bare reiser på cruise og spiller golf i sine siste år. Vi vil vise at vi har en gjeng flinke eldre mennesker i Fredrikstad som klarer noe så komplisert som å lage en avisutgave av Fredriksstad Blad, sier Svendsen.

Det er ikke tilfeldig at utgivelsesdagen er i morgen. 1. oktober er nemlig den internasjonale dagen for eldre.

– Vi skal banke dem

Teddy Madsen

Teddy Madsen (står til høyre i bildet) har 32 års erfaring fra VG og veileder pensjonistene.

Foto: Victoria Ose/NRK

De færreste av pensjonistene har erfaring fra media, men som nyhetsleder har Svendsen hyret inn en presseveteran.

Teddy Madsen har erfaring fra Fredriksstad Blad, Demokraten og VG. Målsettingen er klar.

– Vi skal lage en vanlig avis av pensjonister og ikke for pensjonister. Vi skal banke Fredriksstad Blad kraftig, vi skal slå den vanlige staben ned i støvlene, sier Madsen.

Har møtt motstand

Inne i møtelokalet har Birgit satt seg ned sammen med de 14 andre pensjonistene vel vitende om at hun er godt i gang med saken sin. Verre er det derimot for Inge Anzjøn som har fått avslag på tre av sakene han har prøvd å lage så langt.

– Det er jo litt slitsomt, men det er sånn det er, sier han.

Det er tydelig at pensjonistene tar oppgaven på alvor. Ideer deles ut på møtet, og Inge går løs på nytt oppdrag med nytt mot.

– Bussholdeplassene rundt om i byen mangler benker fordi de graver i området. Sånn kan vi ikke ha det. Jeg er på saken, sier Inge mens han tar stokken fatt ut av redaksjonslokalet til Fredriksstad Blad.

Se hvordan det går med Inges nyhetssak her:

 I morgen får Fredriksstad blads lesere journalistikk av fin gammel årgang. For selv om nyhetene er ferske er det reportere av XO-utgaven som står for innholdet på selveste eldredagen. Men å være journalist i en alder av 84 byr på utfordringer.

Fra dialektprosjekt til pensjonistprosjekt

For litt over et år siden skrev de hele avisa på Fredrikstad-dialekt. I morgen gir de ut det som trolig er verdens første avis laget utelukkende av pensjonister.

René Svendsen ser pensjonistene forlate bygget for å ta fatt på jobben. Han må vel være litt engstelig for innholdet i morgendagens avis?

– Nei, jeg er egentlig ikke det, det er jo relativt forutsigbart hva en avis skal inneholde. Dette er jo flinke og tenkende mennesker, så jeg er ikke bekymret, sier han.

– Er dette noe dere kan komme til å gjenta?

– Erfaringen har vist at en god idé ofte bare gjennomføres én gang i denne bransjen, så jeg tviler på at vi gjentar det. Men det kan hende at vi for første gang får oss noen frilansere som er godt over 70 år.

Slik blir morgendagens forside i «Fredriksstad Blad XO»:

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To fikk forelegg

    To personer fikk forenklet forelegg fordi de kjørte for fort i Kurlandveien i Sarpsborg hvor Up hadde kontroll i formiddag. Høyeste hastighets som ble målt i 50-sonen var 62 km/t.

  • Økobonde skeptisk til fôrimport

    Forrige uke ble det enklere regler for å importere fôr til dyrene. Men det er ikke en god løsning for økobonde Randi Finstad Sand. Hun vil ikke bruke annet fôr enn økologisk.