NRK Meny
Normal

Vogntog på sommerdekk med 30.000 liter brannfarlig væske i lasten

På snø- og isdekkede veier kjørte den finske sjåføren på 12 sommerdekk. – Det var så glatt at vogntoget skled en meter etter at han parkerte.

Vogntog med sommerdekk på glatta

SOMMERDEKK: Dette vogntoget ble stoppet på Ørje. Ifølge Statens vegvesen var 12 av de 16 dekkene sommerdekk.

Foto: Statens Vegvesen

Snøen lavet ned ved grensen på Ørje i Indre Østfold da det finske tankvogntoget lastet med brannfarlig væske kom kjørende på dekk som ikke passet sesongen.

– Av totalt 16 dekk på bilen var 12 sommerdekk. Her er det snø, isdekket vei og glatt, forteller inspektør i Statens vegvesen, Bjørn Knudsen, som stoppet sjåføren.

– Han hadde bedt om nye dekk av sjefen, men sjefen sa det fikk holde.

– Kunne blitt stygt

Sjåføren skulle videre til Oslo, men Knudsen tviler på at det hadde gått bra.

– Han har vel kjørt pent. Sjåføren sa til meg at det hadde vært glatt. Det var så glatt at etter han hadde parkert på kontrollplassen, skled bilen en meter.

Han sier videre at vogntoget var direkte trafikkfarlig.

– Spesielt når han skal bremse kan bilen skli ukontrollert fremover eller den kan skli ut til siden og i verste fall treffe en møtende bil. Det kan bli en stygg ulykke eller utforkjøring. I tillegg var det cirka 30.000 brannfarlig væske ombord i kjøretøyet, sier inspektøren.

Trygg Trafikk: – Skal ikke skje

Pål Gunnar Mathisen, Trygg Trafikk

VIL STOPPE: Paal Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk mener slike biler må bli stoppet på grensen.

Foto: NRK

Væsken skal være svært brannfarlig og brukes til produksjon av lim. Knudsen forteller at kjøreforholdene er veldig vanskelige.

– Snøen legger seg, og det blir is i kjørebanen. Det er kram snø som blir isete.

Nå har vogntoget fått kjøreforbud til det er bedre føre eller dekkene er byttet. Det er leder av Trygg Trafikk Østfold, Paal Gunnar Mathisen, glad for.

– Stopp lastebilene på grensen. Ikke slipp dem inn. 12 sommerdekk på forhold som det her, det skal ikke skje.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Buss mot fotgjenger

    Trafikken går igjen som normalt etter at en fotgjenger ble påkjørt av en buss ved Valaskjold bru i Sarpsborg. Det melder politiet på Twitter. De forteller at fotgjengeren er tatt hånd om av ambulansepersonell.

  • Bør utsette vannverksak

    Kommunestyret i Aremark bør utsette behandlingen av vannverksaken. Det mener Per Ivar Thomasrud, som er talsmann for innbyggerne som fikk mindre enn en uke på å betale en tilknytningsavgift på 18 750 kroner. Om lag 90 aremarkinger hevder, via advokat, at kravet er foreldet.