NRK Meny
Normal

Drømmer om å bli minister

Amelia Aune (18) begynte å gråte da hun fikk vite at hun ble innstilt som Østfold Venstres toppkandidat ved fylkestingsvalget neste år.

Amelia Aune

Amelia Aune fra Fredrikstad er innstilt som Østfold Venstres toppkandidat til fylkestingsvalget.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

18-åringen fra Fredrikstad har ikke vært mange år i politikken, men har likevel ambisjonene på plass for sin videre karriere.

– Jeg vil nå så langt som mulig. Drømmen er å bli kunnskapsminister, sier Amelia Aune til NRK.no fredag morgen.

I går ble det kjent at nominasjonskomiteen i Østfold Venstre har innstilt Aune som partiets toppkandidat ved neste åres fylkestingsvalg, foran mer erfarne lokalpolitikere som Sindre Westerlund Mork og Geir Helge Sandsmark.

– Jeg fikk en melding fra Trond Svandal. Da begynte jeg å gråte, også løp jeg rett inn til mamma. Hun spurte meg hva det var, og det var veldig gøy å kunne vise henne den meldingen, forteller hun.

Lederen: – En tillitserklæring

Trond Svandal i Fredrikstad Festning

Leder i nominasjonskomiteen Trond Svandal.

Foto: øa / nrk

Aune er ikke bekymret for at alderen vil være en hindring dersom hun blir valgt som toppkandidat på Østfold Venstres nominasjonsmøte 10. januar.

Det er heller ikke leder i nominasjonskomiteen Trond Svandal.

– Nå er ikke Venstre i Østfold fremmed for å ha unge kandidater øverst, men det er en tillitserklæring til en ung, engasjert politiker, som det har kommet mange innspill på. Hun ønsker dette og er villig til å gjøre en innsats, og det har vært en hovedgrunn for at vi setter henne øverst, sier Svandal.

Tidligere i høst ble det klart at Venstres eneste fylkestingsrepresentant, Per Magnus Finnanger Sandsmark, ikke tar gjenvalg. Svandal forteller at det har vært en tøff nominasjonsprosess for å finne hans arvtaker.

– Det er veldig gode kandidater på de neste plassene også. Det har vært en diskusjon innad i komiteen, og det er flere som kunne stått på topp, for å si det sånn.

Brenner for utdanning

Amelia Aune startet sin politiske karriere i Elevorganisasjonen for tre-fire år siden, etter at samfunnsfagslæreren hennes ba henne melde seg inn i et parti eller en organisasjon.

– Og i førsteklasse på videregående var det en gutt i klassen som hørte at jeg snakket om politikk, og da begynte han også å snakke om det. Han var medlem i Unge Venstre, så da meldte jeg meg inn der også, forteller hun.

18-åringen forteller at hjertesakene hennes er skole og kollektivtrafikk. Spesielt utdanning er noe hun er svært opptatt av, og ønsker å fokusere på også ved siden av politikken.

– Jeg skal ta et år med statsvitenskap i Halden, men videre vet jeg ikke. Jeg har lyst på en utdanning, og jeg er veldig glad i utdanning, så det er noe jeg må prioritere.

Men først skal hun kjempe for en plass på fylkestinget i Østfold.

– Jeg er veldig stolt av å ha blitt prioritert så høyt når jeg er så ung. Det setter jeg veldig, veldig stor pris på, avslutter hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skogbrann i Sarpsborg

    Brannvesenet i Sarpsborg har rykket ut til Børtevann etter melding om en skogbrann. Det skal være cirka 60 kvadratmeter som brenner.

  • Solberg med bil-trøbbel

    Problemer med bilen satte en stopper for Petter Solbergs drøm om å vinne den første VM-runden i rallycross på Silverstone. Solberg havnet sist i sin semifinale etter mekaniske problemer, dermed måtte han se finalen fra sidelinjen. 43-åringens lagkamerat Johan Kristoffersson vant løpet.