NRK Meny
Normal

Hvem skal ut?

Alle tre stortingspolitikere fra Østfold Frp ønsker en periode til på Stortinget. Men det kan bli kamp om plassene.

Disse vil på Stortinget for Østfold Frp

Øverst fra venstre: Eva Kristin Andersen, Erlend Wiborg, Jon Gåsvatn og Ulf Leirstein. Nede fra venstre: Vigdis Giltun og Håvard Jensen.

Foto: NRK og Frp

Stortingsvalget er ikke før i september neste år, men politikerne har allerede begynt å tenke på nominasjoner og kandidater.

Alle dagens stortingsrepresentanter fra Østfold Frp sier de ønsker gjenvalg.

Det gjelder både Vigdis Giltun, Ulf Leirstein og Jon Gåsvatn.

Føler seg ikke sikker

Men det er langt fra sikkert at det blir de tre som blir Østfold Frps representanter.

– Jeg har aldri vært sikkert når det gjelder nominering, og jeg er heller ikke sikker denne gangen. Men jeg stiller meg i hvert fall til disposisjon hvis Østfold Frp ønsker det, sier Vigdis Giltun, som er fra Fredrikstad.

Også Erlend Wiborg (Moss) er lysten på en stortingsplass.

– Jeg har hatt fjerdeplassen i siste valgperiode. Jeg har gitt beskjed til nominasjonskomiteen at jeg stiller meg disponibel til hele listen, der de eventuelt ønsker meg.

Tror ikke det blir flere enn tre

Når Frp i Østfold har tre faste plasser på Stortinget, innebærer en fjerdeplass at man i realiteten er varerepresentant. Ingen av de NRK.no har snakket med, tror at Østfold Frp kan få noen fast fjerdeplass på Stortinget.

– Sånn som målingene er nå, tror jeg ikke Fremskrittpartiet kan klare det, sier Wiborg.

– Skal jeg være ærlig så tror jeg nok det er å spille litt høyt. Målet vårt er å få like gode resultater som tidligere: Jeg tror at fire kan bli vanskelig, og vi får sannsynligvis maks tre sier Giltun.

– Jeg stiller om jeg blir spurt

Også tidligere Hobøl-ordfører Håvard Jensen, sier han vil på Stortinget.

– Hvis jeg blir spurt, stiller jeg som en av de øverste tre kandidatene, sier han.

Eva Kristin Andersen, som måtte gi fra seg ordførerkjedet i Fredrikstad til AP etter sist kommunevalg, sier hun vil stille dersom nominasjonskomiteen ber om det.

Listen er klar i desember

De som er på Stortinget for Frp i dag, hadde frist til 1. mai til å bestemme seg for om de ønsket gjenvalg. Nå skal nominasjonskomiteen sende listen ut til lokallagene, som skal komme med innspill og egne kandidater.

– Så setter vi opp en ny liste, basert på innspill og våre vurderinger, som vi sender ut til lagene igjen, sier leder av nominasjonskomiteen, Liv Andresen fra Askim Frp.

Og den kan fort komme til å se veldig annerledes ut enn dagens liste.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sjekket hundrevis av kjørende

    265 bilister ble tatt i UP-kontroller på Østlandet under gårsdagens Speed Marathon. Norsk utrykningspoliti var i går med på den europeiske storkontrollen for andre gang, og kontrollerte 1239 biler i landet. I UP-distrikt Øst, som dekker østlandet og innlandet, gjennomførte UP 405 kontroller.

    UP på Hjelset
    Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
  • Går for science-linje igjen

    Fylkestinget har vedtatt å ha to science-linjer på Greåker videregående skole igjen. Tallet på studieplasser ble kuttet fra 60 til 30 i fjor, men en underskriftsaksjon fikk nok respons til at fylkestinget måtte behandle et forslag. I dag var det et enstemmig fylkesting som doblet skoletilbudet igjen.