Nygifte ble evakuert i morgenkåpa: – Det hamret på døra!

Det ble dramatisk for rundt 100 beboere i Sarpsborg da det brøt ut en storbrann i natt. Politiet måtte slå inn flere dører for å evakuere naboene.

Rikke Tuddenham og brann i Sarpsborg

Rikke Tuddenham og ektemannen giftet seg på lørdag. Natt til mandag ble de revet ut av bryllupsrusen da de ble evakuert fra brannen i Sefa-bygget.

Foto: Pernille Espedal Tønnesen/Sebastian Nordli/NRK

Flammene sto 10-15 meter opp i lufta da nødetatene kom frem til næringsbygget som sto i full fyr i St. Nikolas-gate i Sarpsborg natt til mandag.

Bygningen huser et treningssenter, bowlingsenter og en bar, og ligger kloss inntil et boligkompleks med over 120 beboere.

En periode var det så stor fare for spredning til boligblokkene at politiet måtte slå inn dører for å komme inn til beboere de ikke klarte å komme i kontakt med.

Rikke Tuddenham

Rikke Tuddenham rakk bare å få på seg morgenkåpen før hun ble evakuert fra nabobygget.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Vi hadde lagt oss, men hørte at det var noen som ringte på. Så gikk det rundt et halvt minutt før det hamret på døra og noen ropte at vi måtte ut. Vi tok bare på oss det vi hadde og løp ut. Det var dramatisk og veldig ubehagelig i starten, sier beboer Rikke Tuddenham.

Hun gikk fortsatt rundt i morgenkåpe da hun snakket med NRK utenfor Glenghuset i Sarpsborg i 11-tiden mandag. Her ble alle de evakuerte samlet for å få informasjon.

For Tuddenham ble nattens brann litt ekstra spesiell. Hun giftet seg på lørdag og hadde håpet på en rolig søndag sammen med sin ferske ektemann.

– Vi trodde liksom at vi skulle få landet litt i går, men det gjorde vi jo ikke. Så jeg er ganske anspent, jeg har ikke fått sove så mye i natt. Nå håper jeg at jeg snart kan få på meg noen klær, smiler hun.

Flammene sto 10–15 meter opp i været fra taket på Sefa-bygget i Sarpsborg natt til mandag. Video: Sebastian Nordli/NRK

– Natta har vært søvnløs

Totalt 96 av naboene til det brennende bygget ble hentet med buss og fordelt på tre hoteller i Sarpsborg i natt.

Styreleder Turid Eva Høiden i Glengshølen borettslag var en av de første som oppdaget at det brant i nabobygget.

– Natta har vært søvnløs. Jeg oppdaget at det kom store flammer og ringte til brannvesenet, men da var det allerede en som hadde ringt. Derfra skjedde ting fort, sier hun.

Høiden var en av de siste beboerne som forlot bygget under evakueringen. Som styreleder følte hun på et ansvar for å få varslet alle naboene.

Hun forteller at det er en del eldre beboere i blokken, noen av dem bruker også rullator. Men hun sier selv at alt gikk ufattelig bra, selv om folk var litt forskrekket.

– Det var litt skremmende. Men det er sånn det er når man må redde folk. Det var en opplevelse vi gjerne skulle vært foruten, sier Høiden.

Turid Eva Høiden

Styreleder Turid Eva Høiden foran bygget som brant i Sarpsborg sentrum natt til mandag. Høiden sier at mange opplevde brannen som dramatisk.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Sved i øynene

Lars Otto Bjørnland, tidligere presseansvarlig for blant annet de norske hockey- og fotballandslagene, var også blant de evakuerte.

Han har bodd i Glengshølen borettslag siden 1983, og våknet av røyklukt i ett-tiden i natt.

Brann i Sarpsborg

Rundt 25 brannmenn var i aksjon for å slukke brannen i natt. Evakuerte Lars Otto Bjørnland roser innsatsen til nødetatene.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Jeg kjente røyklukten og at det sved i øynene. Da jeg sto opp og tittet ut, så oppdaget jeg at det brant i Sefa-bygget. Det var en heftig brann og den spredte seg fort. Flammene var på 10–15 meter, forteller han.

Bjørnland skryter av innsatsen til redningsmannskapene som var på jobb i natt.

– En brann er alltid ubehagelig. Det blir en litt uhyggelig stemning når man ser at flammene står opp og at brannen sprer seg. Jeg er imponert over arbeidet til brannvesenet. Det virket som at de hadde god kontroll.

Vet ikke brannårsak

Ifølge politistasjonssjef Kjetil Lunde ved Sarpsborg politistasjon gjenstår det fremdeles en god del arbeid på branntomta før beboerne får flytte hjem.

Politistasjonssjef Kjetil Lunde ved Sarpsborg politistasjon

Politistasjonssjef Kjetil Lunde sier at politiet er i gang med å etterforske brannårsaken.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

– Det har vært en storbrann, noe som har medført mye arbeid for både politiet og kommunen. Brannen er fremdeles ikke slukket, og det tar nok noen timer før det er helt kontroll på situasjonen. Politiet har sperret av området og passer på at ingen går inn i leilighetene. Det må være trygt før beboerne får flytte hjem igjen, sier han.

Lunde forteller videre at politiet foreløpig ikke har noen formening om hva som har skjedd.

– Nå jobber vi med en rundspørring for å finne folk som kan ha sett ting som kan være aktuelt for etterforskningen. Etter hvert kommer det også tekniske etterforskere, og vi vil gjennomføre avhør av blant annet beboere og de som eier lokalene, sier han.

Lars Erik Gutubakken i Sarpsborg brannvesen

Lars Erik Gutubakken i Sarpsborg brannvesen sier at etterslukkingen av brannen er vanskelig.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Assisterende innsatsleder i brannvesenet i Sarpsborg, Lars Erik Gutubakken, sier at det var rundt 25 brannmenn i sving for å slukke brannen i natt.

Mandag formiddag jobber brannmannskapene fremdeles med etterslukking.

– Vi har fått hjelp av en gravemaskin som hjelper oss å rive deler av bygget, slik at vi kommer til med vannet. Det er etasjeskiller og mange hulrom, så etterslukkingen har blitt litt vanskelig. Vi har kalt inn litt ekstra med mannskaper nå, sier han.

Riving av Sefa-bygget i Sarpsborg

En gravemaskin er i gang med å rive deler av bygget for å slippe til brannvesenet.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK