NRK Meny
Normal

Norge får dyrepoliti

Regjeringen skal for første gang i norsk historie teste en ordning med dyrepoliti.

Blomster Krapfoss bru

Flere personer etterlyste dyrepoliti i Norge etter at en hund ble funnet død bundet til en sementblokk i Moss i fjor sommer.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) varsler at regjeringen skal gjennomføre et prøveprosjekt for dyrepoliti, skriver Nationen.

– Det er ingen hemmelighet at Frp har vært opptatt av at vi skal få til en form for dyrepolitiordning. Jeg og justisministeren har innledet et tett samarbeid der vi skal se på hvordan vi kan organisere et slikt arbeid, sier Listhaug.

Arbeidsgruppe

Listhaug opplyser at Justisdepartementet og Landbruks- og matdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal se på hvordan man skal opprette ordningen.

Gruppen skal finne en modell som skal styrke politiets rolle i saker som omhandler kriminalitet mot dyr.

Onsdag skulle hun delta på et seminar med Mattilsynet, Økokrim og flere politidistrikter for å diskutere hvordan samarbeidet mellom politi, domstoler og Mattilsynet kan bli bedre i slike saker.

Djurpolisen i Stockholm.

I Sverige innførte man dyrepoliti i 2011. Nå skal ordningen også prøves ut i Norge.

Foto: Polisen.se

Lave straffer

Mattilsynet mener dagens straffer for dyremishandling er mye lavere enn loven tilsier, og at lav kunnskap om dyr hos politiet er en av hovedårsakene.

– Vi har vært kritiske til politiets vilje til å prioritere dyrevelferdssaker, og til politiets kompetanse og vilje til å etterforske dem. Politiets innsatsvilje varierer for mye fra sak til sak og fra sted til sted i landet, sier tilsynsdirektør Ole Fjetland hos Mattilsynet til Nationen.

Erlend Wiborg er sosialpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet

Erlend Wiborg (Frp) tror dyrepoliti vil forebygge dyremishandling.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Stortingsrepresentant fra Østfold, Erlend Wiborg (Frp), sier han har jobbet mange år for å få et eget dyrepoliti.

Dyrepoliti vil bidra til å forebygge dyremishandling gjennom at risikoen for å bli tatt og straffet øker betydelig.

– Nå vil tips om dyremishandling bli ordentlig etterforsket og vi vil lettere kunne sørge for at personer som har mishandlet dyr før ikke kan skaffe seg nye dyr, sier Wiborg.

Lite kunnskap

Under 2 prosent av anmeldte dyremishandlingssaker de siste seks årene har endt med fradømmelse av retten til å holde dyr, ifølge Politidirektoratet og Mattilsynet.

Live Kleveland, jurist i Dyrevernalliansen, mener det må en holdningsendring til.

– Vårt inntrykk er at holdningen hos mange i politiet har vært at det er jo bare dyr. Dessuten har mange lite kunnskap om hvordan de skal etterforske dyrekriminalitet, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: