Hopp til innhold

NHO klager sukkeravgiften inn for ESA 

NHO mat og drikke klager den økte sukkeravgiften inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA, bekrefter ESA overfor NTB.

Priskrig på smågodt

Stortinget har vedtatt å innføre en sukkeravgift. Det har fått mange til å reagere.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Klagen ble sendt onsdag og skal etter planen diskuteres på et møte mellom NHO og ESA i Brussel torsdag ettermiddag klokken 14.

– Det er alltid en prioritert oppgave for oss å se på endringer som kommer brått og skader forholdene for arbeidsplasser i Norge, sier Roald Gulbrandsen i NHO Østfold til NRK.

Tross sterke protester fra bransjen banket Stortinget tirsdag denne uken gjennom den mye omtalte avgiftsøkningen, som var en del av budsjettavtalen mellom de fire partiene på borgerlig side.

Roald Gulbrandsen

Regiondirektør i NHO Østfold, Roald Gulbrandsen, er bekymret for at sukkeravgiften vil føre til økt grensehandel.

Foto: Moment Studio

– Næringslivet må ha forutsigbare rammebetingelser. Når betingelsene, som avgiften i denne sammenheng, endres så fort at det får negative konsekvenser for arbeidslivet, sier NHO-sjefen i Østfold.

Avgiften vil i 2018 gi statskassen omkring to milliarder kroner i inntekter. Men nærings- og nytelsesmiddelindustrien, som blir rammet av avgiftsøkningen, mener den truer norske arbeidsplasser og vil føre til kraftig økt grensehandel.

– Østfold blir skadelidende

Næringslivet i Østfold er blant de som vil bli sterkt påvirket av en sukkeravgift. NHO tror nemlig at avgiften vil føre til økt grensehandel.

– Grensehandelen er en stor utfordring. I tillegg har vi bedrifter som produserer varer som har sukker, sier Gulbrandsen.

Avgiften ble tatt godt i mot av svenskene. De tror avgiften vil føre til økte omsetninger i de svenske grensebutikkene.

– Dette er strålende nyheter. Vi har jo ikke hatt det så lett etter at den norske kronen, som alltid har vært mye mer verdt, har sunket, sier direktør Torbjörn Swartz hos Gränsköp Värmland, som driver Maximat i Töksfors og Charlottenberg.

– Brudd på EØS-avtalen

Orkla er blant dem som mener Stortingets vedtak om å øke sukkeravgiften med 83 prosent er i strid med EØS-avtalen.

– Vi mener dette er en økning som er i strid med EØS-avtalen og er oppgitt over at norske myndigheter gjør dette med viten og vilje, sa kommunikasjonsdirektør Håkon Mageli i Orkla til NTB tidligere denne uken.

Orklas juridiske eksperter har konkludert med at avgiften i seg selv er konkurransevridende, og at økningen på 83 prosent ikke kan iverksettes uten å føre til brudd på EØS-avtalens regler om statsstøtte.

– Ikke statsstøtte

Men Finansdepartementet har vurdert det slik at sjokolade- og sukkervareavgiften ikke er statsstøtte.

– I budsjettenigheten i Stortinget er det heller ikke snakk om å endre avgiftens virkeområde. Derfor kunne avgiftsøkningen i budsjettenigheten ikke anses å stride med EØS-avtalen, sa statssekretær Jørgen Næsje (Frp) til NTB tidligere denne uken.

– Avgiften på sjokolade- og sukkervarer har eksistert siden 1922 og er vedtatt av Stortinget hvert år siden. Den er primært begrunnet med å skaffe inntekter til fellesskapet. Avgiften ble ikke endret ved inngåelse av EØS-avtalen, og ESA har ikke tatt opp saken siden avtalen ble inngått i 1994, fremholder han.