NRK Meny
Normal

Nei til fire Bastø-ferger

Miljø- og samferdselsutvalget i Moss kommune stemte mandag ettermiddag imot at en fjerde ferge settes i trafikk mellom Moss og Horten.

Bastø Fosen, Moss-Horten

Det er uenighet blant politikerne i Moss om en fjerde ferge over fjorden vil gjøre trafikksituasjonen i byen bedre eller verre. Flertallet i miljø- og samferdselsutvalget tror at en fjerde ferge ikke er den rette løsningen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Flertallet i utvalget gikk dermed imot hva rådmann Hans Kåre Birkeland har anbefalt.

Flertallet sa nei

Birkeland har rådet politikerne til å støtte søknaden fra Bastø Fosen om å sette inn en fjerde ferge mellom Moss og Horten.

Begrunnelsen var at dette vil bidra til å skape bedre flyt i trafikken i Moss og fjerne trafikkopphopningene som skaper så store problemer i byen.

Flertallet i miljø- og samferdselsutvalget gikk imidlertid imot rådmannens anbefalinger.

Venstre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet stemte imot en fjerde ferge over fjorden, mens Høyre, Rødt Moss og SV stemte for.

- Mer trafikk skaper ikke mindre kork

- Slik vi ser det, er ikke argumentet om at en fjerde ferge vil skape bedre flyt i trafikken troverdig, siden vi allerede har for mye trafikk i Moss. En fjerde ferge vil føre til mer trafikk, og det vil neppe løse en situasjon hvor det allerede er full kork, sier Sindre Westerlund Mork i Venstre.

Saken skal behandles i bystyret i Moss senere i høst.

Horten støtter en fjerde ferge

Det er allerede klart at Horten kommune støtter forslaget om en fjerde Bastø-ferge.

Norges lastebileierforbund har lenge ønsket seg en fjerde ferge på strekningen, og Statens Vegvesen mener at trafikkgrunnlaget er stort nok.

Også fergeselskapet Bastø-Fosen mener at behovet er tilstede.

- Vi er enig i at det er behov for en fjerde ferge, spesielt av hensyn til tungtrafikken, har Olav Brein, daglig leder i Bastø Fosen, sagt til NRK.

I dag klarer ikke fergeselskapet å ta unna all trafikken som vil over fjorden.

Både i Horten og Moss vokser køene seg langt ut over fergekaia ved toppbelastninger.

Men i Moss er det uenighet om hvorvidt en fjerde ferge vil bedre trafikkproblemene i byen ved å skape bedre flyt og hindre opphopninger eller om den simpelthen vil gjøre trafikken enda tettere og uutholdelig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.