NRK Meny
Normal

– Jukser med bombrikker for personbiler

Etter at kravet om elektronisk betaling i bomstasjoner ble pålagt tungtransporten fra 1. januar har flere vogntogførere prøvd å lure systemet med brikker for personbiler.

Lastebilkø

SNIKER: Flere vogntog kjører gjennom bomstasjonen med bombrikker for personbiler

Foto: Rainer Prang / NRK

I gårsdagens kontroll på Svinesund oppfylte 2 av 10 kontrollerte kjøretøy ikke kravene til bombrikker, sier fagleder Ronny Lindesteg i Statens vegvesen.

Ronny Lindesteg

To av ti kontrollerte vogntog på Svinesund blir tatt uten riktig bombrikke, sier Ronny Lindesteg i Statens vegvesen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Noen har ikke brikker, mens andre har brikker som ikke er registrert i databanken vår. Og en del, har vi oppdaget, har brikker som er registrert for lette kjøretøy. Altså personbiler.

Sjekker bare om bilene har brikker

I bomstasjonene kontrollerer systemet bare om en gyldig brikke er på plass. Er den det, skannes vanligvis ikke registreringsskiltet, sier Tommy Mathisen, som er senioringeniør i Statens vegvesen.

Geir Mo

Dette kan være en alvorlig systemsvikt, mener Geir A. Mo i Norges Lastebileier-forbund.

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / NLF

– I en normal passering med brikke leser vi ikke skiltene. Men vi har stikkprøvekontroller med jevne mellomrom.

Lastebileierforbundet: – Alvorlig systemsvikt

Fristende å prøve seg da, kanskje, siden personbiler betaler mindre for bompassering. I hvert fall mener direktør Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund at dette er en alvorlig systemsvikt myndighetene må ta ansvar for å rette på.

– Det er riktig at det jukses hos noen. Men det er oppsiktsvekkende dersom det er mulig å bruke en hvilken som helst brikke i hvilken som helst bil. Det er en alvorlig systemsvikt som myndighetene raskest mulig må rydde opp i.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kan ha funnet farlig gods på strand

    Svensk kystvakt og redningstjeneste undersøker nå en pose som har drevet i land på Jutholmen vest for Koster. Ifølge Strømstad Tidning inneholder posen en ukjent, tyktflytende væske, og redningstjenesten mistenker at det kan være snakk om et skadelig stoff.

  • UP tok fire på Grålum

    Fire førere fikk forenklede forelegg i en UP-kontroll på Grålum i formiddag. Høyeste fart i 50-sonen var 61 km/t, opplyser Utrykningspolitiet.