Hopp til innhold

Mye strøsand sørger for høy luftforurensing

I 11 dager på rad har luftforurensingen vært på rødt nivå i Oslo. Også flere andre steder på Østlandet byr svevestøv på problemer.

Ring 3

Blant annet på ring 3 i Oslo er det høy luftforurensning.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Både i Oslo, Drammen, Grenland, Hamar og Lørenskog meldes det for øyeblikket om «betydelig helserisiko» på grunn av høy luftforurensing.

Rask smelting av snø kombinert med mye strøing i vinter sørger for mye svevestøv.

– Når det da er mye trafikk sørger det for at støvet virvles opp og skaper problemer, sier Dag Tønnesen ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) til NRK.

Bo Gleditsch, Norges astma- og allergiforbund

Bo Gleditsch i astma- og allergiforbundet forteller at det er høy helserisiko for personer med luftveissykdommer, samt hjerte- og karsykdommer.

Foto: Privat

Ifølge assisterende generalsekretær Bo Gleditsch i Astma- og allergiforbundet er det høy helseskade forbundet med forurensingsnivået.

– I tillegg er det moderat andre steder, og det er heller ikke til å kimse av. Helsefaglig er dette alvorlig.

Sjekk luftforurensningen nær deg på NILUs sider (oppdateres fortløpende)

– Betydelig helserisiko

Luftforurensingen deles opp i liten, moderat, høy og svært høy. Flere byer på Østlandet har de siste dagene hatt luftkvalitet i svært høy varslingsklasse.

– Helseeffekter kan forekomme hos astmatikere og personer med andre luftveissykdommer, samt alvorlige hjerte-kar-sykdommer, skriver luftkvalitet.info på sine nettsider.

Barn med luftlidelser som astma og bronkitt og voksne med alvorlige hjerte- eller luftveisproblemer bør holde seg inne.

– Dette kan forverre sykdommen til de som alt er syke. I tillegg kan man bli syk dersom man eksponeres for dette over tid. Høyere luftforurensing følges av høyere dødelighet hos folk med sykdommer, sier Gleditsch.

Luftforurensing

Luftforurensingsoversikten til Luftkvalitet.info viser at det er høyt nivå av luftkvalitet flere stedet på Østlandet.

Foto: SKJERMDUMP/LUFTKVALITET.INFO

Piggdekk skaper mer støv

Mye snø og is i vinter har gjort at mye grus og sand har blitt strødd på veiene. Totalt ble 38.000 tonn grus brukt på veiene i Oslo, melder NTB. Forrige vinter ble det bare brukt 15.000 tonn grus.

Dag Tønnesen i NILU mener piggdekk også sørger for mer svevestøv.

– Disse knuser opp sanden og grusen enda mer. Hadde det ikke vært innført piggdekkgebyr en del steder hadde nok nivåene og lengden på disse dårlige periodene vært enda verre, sier han.

Oslo er blant byene som har vært hardest rammet av svevestøv.

– I alle de årene jeg har fulgt med på disse varslene, kan jeg ikke huske at det noen gang har vært så mange dager med rødt varsel uten opphold. Dette viser at arbeidet for bedre luft og miljø i Oslo bare er i startfasen, sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler til Dagsavisen.

Bymiljøetaten i hovedstaden opplyser at vårrengjøringen av gatene er i full gang og de venter en bedring av luftkvaliteten i løpet av kort tid.