NRK Meny
Normal

Mossing dømt i stor amfetaminsak

En 43 år gammel mann fra Moss er dømt til fengsel i seks år og åtte måneder for medvirkning til smugling av 19 kilo amfetamin over Svinesund for to år siden.

20 kilo amfetamin beslaglagt på Svinesund

Det ble funnet nær 20 kilo amfetamin i bilen som ble stanset ved Svinesund for to år siden.

Foto: Øystein Stavdal Paulsen / Politiet

Fire andre menn med bakgrunn fra Slovenia og Kosovo er i Halden tingrett dømt til fengsel fra fire til åtte år i samme sak.

En 34-årig mann fra Moss ble frifunnet for anklagene om medvirkning til smuglingen, men er domfelt for blant annet salg og oppbevaring av narkotika. Han er dømt til fengsel i 120 dager.

Over den gamle Svinesundsbrua

På morgenen 24. mai 2013 passerte en slovenskregistrert personbil over grensen på den gamle Svinesundsbrua. Bilen ved stanset ved avkjøringen til Sponvika. I bilen satt de to slovenerne. 19 kilo amfetamin ble funnet i bilens bunnpanne.

Noen minutter senere passerte en annen bil grensen. I bilen satt mossingen og en mann med bakgrunn fra Kosovo.

Politiaksjon i Moss

Som et ledd i etterforskningen av smuglersaken ble det gjennomført telefonavlytting. Dette førte igjen til en større politiaksjon i Moss 7. juni, to uker etter at slovenere var stanset ved Svinesund. Da ble blant annet de to mossingene pågrepet av politiet.

Det førte også til at mannen fra Kosovo, som kjørte sammen med mossingen over grensen, ble etterlyst internasjonalt. Han ble pågrepet i Tyskland og utlevert i mars i fjor.

34-åringen fra Moss innrømmet ingen befatning med smuglingen da saken var oppe for tingretten i Halden i forrige uke. Han innrømmet at han i løpet av våren 2013 solgte narkotika for rundt 100.000 kroner til en del personer i Mosse-distriktet. Dette punktet er også 32-åringen domfelt for. De to er også domfelt for oppbevaring av en kilo hasj i et skogholt i Moss.

Mildest straff for kurerene

De to slovenerne som fraktet amfetaminet er begge dømt til fengsel i fire år. Begge har hatt roller som kurerer, og begge erkjente straffskyld.

En 31 år gammel mann fra Kosovo er dømt til fengsel i åtte år. Halden tingrett mener han hatt vært bakmann for det hele. Hans 46 år gamle fetter, som er bosatt i Tyskland, blir også vurdert å være en bakmann, men retten mener han har hatt en litt mindre sentral rolle.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.