Nå er det forbudt å gå slik på jobb i Moss

Moss kommune sier nei til heldekkende ansiktsplagg for de ansatte som skal møte kommunens innbyggerne.

Kvinne med nikab

NEI: Ansatte i Moss får ikke møte innbyggerne med ansiktet tildekket. Det har bystyret bestemt.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

Tirsdag bestemte politikerne i Moss kommune at de ansatte ikke skal gå med niqab på jobb. Mens ordføreren mener et slik forbud bedrer integreringen, synes Fagforbundet forbudet er alt for drøyt.

Flertallet mener at det er et riktig og viktig tiltak i forhold til hvordan brukerne møter Moss kommune som en tjenesteyter

Tage Pettersen

– Det var ikke nødvendig å legge dette som et forbud. Jeg tror at arbeidsgiver ville håndtert dette fint uten at det hadde blitt et forbud, sier Hilde Torgersen, leder i Fagforbundet i Moss og Våler.

Het debatt

Det er ikke første gang heldekkende ansiktsplagg vekker debatt. For tre år siden forslo fylkesrådmannen i Østfold som den første i landet, å innføre niqab-forbud ved de videregående skolene. I fjor fikk Høgskolen i Østfold elever med niqab, og en ny diskusjon skjøt fart.

Hilde Torgersen, leder av Fagforbundet i Moss kommune

UFORSTÅENDE: Hilde Torgersen i Fagforbundet mener vedtaket var unødvendig.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Tidligere i år ble en skoleelev kastet av bussen i Moss, fordi hun hadde på seg heldekkende ansiktsplagg.

Til tross for at bystyret endte på 37 mot 2 stemmer i favør av et forbud, ble det hett i salen.

Det er ordfører Tage Pettersen glad for. Han mener nemlig at det er viktig med et forbud.

– Skal vi lykkes med integerering, som handler om at to parter skal finne hverandre, ønsker vi å unngå usikkerheten som kan oppstå ved at man ikke ser ansiktet til vedkommende. Vi ønsker å eliminere en slik frykt, sier han.

– Ikke et problem

Ordføreren forteller at det ble mye diskusjon rundt et tema som engasjerer.

Ordfører i Moss, Tage Pettersen

BRA: Tage Pettersen mener det er bra og viktig at innbyggerne får se fjeset til den de snakker med i kommunen.

Foto: Anders Winlund / NRK

– Det ble mye diskutert, men flertallet mener at det er et riktig og viktig tiltak i forhold til hvordan brukerne møter Moss kommune som en tjenesteyter, fremholder han.

SV og partiet Rødt stemte imot et slikt forbud. De mener heldekkende ansiktsplagg ikke har vært noe problem i kommunen, og pekte også på at ingen bruker niqab i dag.

Eirik Tveiten i Rødt sier til NRK at dette ikke veien å gå for å få til en bra integrering.

Torgersen i Fagforbundet, sier hun har fått få henvendelser etter forbudet ble vedtatt, men at noen har gitt uttrykk for at kommunen er på ville veier.

Bystyret i Moss vedtok forbud mot niqab

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Telenor sliter på Aspedammen

    Telenor innrømmer at de har problemer med å få reparerte bruddet på telefonlinjene til Aspedammen i Halden kommune. Telenor må ha sikkerhetsmannskaper på plass, ettersom arbeidene skal skje ved jernbanelinja. Det er dette som tar tid, ifølge kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

  • Erstatningssak om Hankø-hytter

    Selskapet Hankø Utvikling og staten møtes nå i retten i en erstatningssak. Det er utbyggeren som krever erstatning for at byggeprosjektet med utleiehytter i Hankøsundet ble forsinket som følge av at Fylkesmannen i 2017 nektet igangsettelse, skriver Dagens Næringsliv.