NRK Meny
Normal

Mener Kystverket gir ham munnkurv

Kystverket forsøker å kneble Naturvernforbundets motstand mot den nye farleden til Borg havn, sier leder av forbundet på Hvaler, Pål Bugge.

Pål Bugge, leder i Naturvernforbundet i Østfold
Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Bugge sitter som leder av Naturvernforbundet i Hvaler, og er med i referansegruppa for farledsprosjektet.

Etter siste møte oppfatter Bugge det slik at Kystverkets prosjektleder Eivind Edvardsen krever at drøftingen som foregår på møtene må være unntatt offentligheten, og at Kystverket må forhåndsvarsles om noen av partene har tenkt til å uttale seg til media.

Det er uhørt, mener Bugge.

Medlemmene må kunne stå fritt til å kunne lufte tanker, å bli konfrontert med om de i løpet av prossessen ombestemmer seg. Men det man blir enige om kan man gjerne gå ut med.

Eivind Edwardsen, Kystverkets prosjektleder

– Jeg har vært med i miljødebatten i 40 år, i mange forskjellige sammenhenger. Men jeg har aldri hatt noen som har hatt behov for å legge lokk på noe som helst, eller få forhåndsvarsel om at det nå kommer et debattinnlegg om en eller annen detalj i et prosjekt.

– Må kunne få lufte tanker i fred

– Vi må få drøfte i fred, svarer Eivind Edvardsen i Kystverket.

– Det er ikke nødvendigvis så interessant for offentligheten hva som luftes den ene eller andre veien.

– Medlemmene må kunne stå fritt til å kunne lufte tanker, uten å bli konfrontert med om de i løpet av prosessen har ombestemt seg. Men det man blir enige om kan man gjerne gå ut med, fortsetter prosjektlederen.

Kan ikke binde folk

Edvardsen presiserer at de hverken har lyst eller lov til å hindre noen i å bringe sine meninger til torgs.

– Kystverket kan ikke binde andre medlemmer i referansegruppa. Vi har anmodet om godt samarbeid og forutsigbarhet. Men vi har ikke bundet noen. Alle står fritt til å formidle det de måtte ønske.

Legger lokk på

Bugge mener Kystverket ønsker å legge lokk på informasjonen som avdekkes underveis med utvidelsen av farleden.

– Etter hvert som mer info og prøver kommer desto dårligere ligger dette prosjektet an, sier Bugge.

– Det er nettopp det vi ba om fur sju år siden; Sørg for å ta nok prøver, for da kommer alle opplysninger fram. Vi vet at prosjektet ikke holder vann miljømessig.

– Ikke for det at det ikke blir gjennomført likevel, men de skal ikke få lov til å dø i synden, sier Bugge.

Legger ikke lokk på

Edvardsen avviser Bugges påstand. Dette har det blitt informert om, blant annet i åpne møter med Hvalers politikere, sier prosjektlederen.

– Dette er en misforståelse. Vi har ikke nektet innsyn i noe som helst, og har ikke tenkt å legge lokk på noe informasjon.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22:55-nyhetene her

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Ny type kunstgress i Råde

    Råde idrettslag skal legge en helt ny type kunstgress på den nye banen i Råde idrettspark. Det nye kunstgresset inneholder sand og ikke gummigranulat. Klubben håper å bli en foregangsklubb, sier prosjektleder Ole-Petter Westheim. Gresset skal være ferdig til sommerferien.