Hopp til innhold

Turistrekord på svenskekysten

Lav kronekurs og lavkonjunktur fører til at nordmenn og dansker slåss om ferieparadiset Bohuslän.

Strømstad

På en sommerdag i juli sjudobles befolkningen i Strømstad av ferierende og tilreisende. 2009 forventes å bli et gullår for turismen på Bohuslänskysten.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det koker på turistkontorene langs Bohuslänskysten, når tusener av nordmenn og dansker i disse dager jakter på et billig sommerferieopphold.

Denne uka har en dansk hundrelapp stått i 158 svenske kroner og en norsk hundrelapp har vært verdt 131 svenske kroner.

- Den svak svensk kronen har gjort etterspørselen fra våre naboland større enn noensinne, sier turistsjef i Strømstad Solveig Adolfsson til NRK.

Les også:
Nytt opplevelsessenter i Strømstad
Strömstad blant turist-toppene
Om kronekurs og lavkonjunktur:
Svenskekrona ned mot rekordnivå
- Krisen gir økt ledighet

Rekordsommer

Turistsjef Solweig Adolfsson, Strömstad

- Alle forhold ligger til rette for en rekord i år. Pågangen er enorm, og det er klart at kronekurs og lavkonjunktur er sterke faktorer, når folk vil ha seg et biligst mulig ferieopphold, sier Strømstads turistsjef Solveig Adolfsson.

Foto: Strömstad Tourist/ Lotta Laanemets

Det bor 11000 mennesker i Strømstad kommune.

Byen er opprinnelig bygget opp rundt fiskeri, men kan nå på mange måter sees på som en ren handels-, service- og turistkommune det ikke finnes maken til i Sverige.

- På en solrik sommerdag i juli er det 70000 mennesker i byen her hver eneste dag, sier Adolfsson.

Strømstad er et av de mest populære reisemålene i Sverige, og det er ikke noe annet sted grensehandelen står så sterkt i landet.

- De økonomiske faktorene nasjonalt og internasjonalt legger til rette for en rekordsommer innen turismen på våre kanter i år. Lavkonjunkturen gjør at folk ferierer i sine nærområder, og da kommer på Bohuslänskysten og Strømstad høyt opp på folks ønskeliste, sier turistsjefen i Strømstad.

Samles om felles produkt

Quality Hotell Strømstad

Hoteller, campingplasser, sjøbuer og utleieleiligheter fylles i disse dager opp av nordmenn og dansker. Quality Hotell i Strømstad (bildet) er det nyeste tilskuddet innen hotellnæringen, og turistsjefen er svært optimistisk på bransjens vegne.

Foto: Rainer Prang / NRK

Tidligere i år var kommunene i Bohuslän sammen om å presentere seg på reiselivsmessen på Lillestrøm, da den gikk av stabelen i januar.

Nå er det klart for ny fellespresentasjon, og det skjer på reiselivsmessen TUR 2009 i Gøteborg nå i mars, som er neste steg i markedsføringen.

Strømstad gjestehavn

Gjestehavna i Strømstad er en av Sveriges største og best besøkte. Fra slutten av april og frem til september er gjestehavna godt besøkt, hovedsaklig av nordmenn.

Foto: Rainer Prang / NRK

I tillegg er det planlagt en kontakt- og aktivitetsmesse for turistbransjen og næringslivet i kommunene fra Strømstad i nord til Öckerö i sør i april.

Sterkere samarbeide og helårsturisme er målet for kommuner og næringsdrivende i Bohuslän.

Nordmenn utgjør den største gruppen av utenlandske turister, mens danskene kun representerer to prosent av de besøkende.

Derfor er fokus rettet særskilt mot danskene.

Enorm interesse for marin nasjonalpark

I tillegg til lav kronekurs og lavkonjunktur, og det at faktum at Strømstad gjennom flere tiår har etablert seg som et av de mest populære reisemålene både for svensker og nordmenn, skal det i september åpnes en marin nasjonalpark på Koster, rett utenfor Strømstads "stuevindu".

Den er den første av sitt slag i Sverige.

- Det er stor interesse for nasjonalparken. Med mange arrangementer også i forkant av parkåpningen, tror vi at en hel del turister kommer hit denne sommeren for å ta områdene i nærmere øyensyn, sier hun.

Kystlandskap

I september i år åpnes Sveriges første marine nasjonalpark på Koster. Hoveddelen av Kosterhavets nasjonalpark, som blir på rundt 45 000 hektar, foreslås lagt til havområdene. Det er lagt opp til mange arrangementer før, under og etter åpningen av parken, som finner sted den 9. september.

Foto: Rainer Prang / NRK

Les også:
Kongelig nasjonalpark-åpning
EU-penger til marine nasjonalparker
Stort fokus på marin nasjonalpark