– Det er mye bra mat og det gjør ingenting at alt er vegetar, sier festivaldeltaker Bjørn Storm Johansen.
Ivrige festivaldeltakere er samlet i Gamlebyen i Fredrikstad. De deltar på den populære Månefestivalen, som de siste 22 årene har blitt arrangert i byen.
– Vi er her hvert eneste år. Det er god stemning og alt er bra her, sier Nina Øvy Johansen.
Hun bryr seg heller ikke noe om at det i år, som i fjor, kun serveres vegetarmat. Det viktigste er stemningen, forteller hun.
– Jeg gleder meg mest til Aurora og Dagny skal spille, sier Øvy Johansen.
Bjørn Storm Johansen og Nina Øvy Johansen koser seg på Månefestivalen i Fredrikstad.
Foto: Julie Helene Günther / NRKFikk pepper for kjøttkutt
I fjor tok festivalen et grep som satte sinne i kok hos flere: De fjernet kjøtt fra menyene.
– Det ble et voldsomt rabalder når det ble kjent, sier festivalsjef Torill Frydenlund.
Hun var forberedt på at det ville engasjere, men ble overrasket over hvor mange som reagerte.
– Det skapte et enormt engasjement. Vi fikk veldig mange positive og negative kommentarer, spesielt på sosiale medier.
I år er flere av festivaldeltakerne NRK møter svært fornøyd med vegetartilbudet.
– Vi er vegetarianere, så dette passer oss veldig bra, sier festivaldeltaker Maren.
Kjetil og Maren mener det er en bonus at festivalen serverer vegetarmat. – Det er et bra miljøtiltak, sier Kjetil.
Foto: Julie Helene Günther / NRKMens andre kunne ønske det fortsatt var mulig å kjøpe kjøtt inne på festivalområdet.
– Jeg synes det hadde vært godt med litt kjøtt, men det er helt greit, sier Markus.
Markus og Øyvind mener det er den beste helgen i Fredrikstad.
Foto: Julie Helene Günther / NRKVil ta vare på miljøet
Frydenlund har alltid vært opptatt av klima og miljø. Derfor er det viktig for henne at festivalen tar hensyn til miljøet.
– Å kutte kjøttet er en av de enkle måtene å gjøre det på. All matservering er vegetarisk eller plantebasert.
Det er mange som skal ha tak i festivalsjef Torill Frydenlund, som har hendene fulle med organisering og planlegging.
Foto: Julie Helene Günther / NRKDerfor var det heller aldri aktuelt for festivalsjefen å gjeninnføre kjøttserveringen.
– Vi har aldri før hatt så god mat på festivalen og vi får mange gode tilbakemeldinger fra publikum, sier hun.