NRK Meny
Normal

Maktkamp i Halden Arbeiderblad

Striden om makten i Halden Arbeiderblad fortsetter med full styrke. I dag tok Borgarting lagmannsrett fatt på behandlingen av et aksjesalg hvor A-pressen ikke fikk kjøpt seks aksjer i avisa.

Halden Arbeiderblad
Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

A-pressen mente de hadde forkjøpsrett, men tapte saken i tingretten. Avgjørelsen ble anket til lagmannsretten hvor advokat Leif Petter Madsen representerer A-pressen.

Ugyldig vedtak

Advokat Leif Petter Madsen

Advokat Leif Petter Madsen representerer A-pressen

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

- A-pressen er snytt for seks aksjer i Halden Arbeiderblad. Det er det denne saken dreier seg om. A-pressen har forkjøpsrett på aksjene.

- Med andre ord gjorde styret et ugyldig vedtak da de valgte ikke å selge aksjene til A-pressen.

- Det er dette vedtaket vi nå angriper. Vedtaket må gjøres om og aksjene fordeles på nytt, slik at de tilfaller A-pressen, sier Madsen.

En langvarig maktkamp

Det var så langt tilbake som i 1999, at Halden Arbeiderblad brøt med de øvrige A-presseavisene i Østfold og gikk ut av den lokale og regionale annonsesamkjøringen.

Slike annonseavtaler er både viktige og innbringende for A-pressekonsernet.

Selv om den konkrete saken i lagmannsretten nå dreier seg om bare seks aksjer, er den allikevel en del av et større bilde der det er snakk om både makt og store penger.

Lokale interesser

- A-pressen er norges mest profesjonelle eier av lokalaviser. Å eie lokalaviser betyr jo nettopp å sørge for at det er en god lokal avis som utgis så det er overhode ikke i strid med lokale interesser her. 

- A-pressen er en god eier som vil sørge for at avisa drives godt og tjener penger som en forutsetning, sier advokat Leif Petter Madsen.

Men der har Halden Arbeiderblads advokat Gudmund Knudsen et litt annet syn på saken.

Gudmund Knudsen forsvarer Halden Arbeiderblad

Advokat Gudmund Knudsen forsvarer Halden Arbeiderblad

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

- Striden kjerne gjelder i virkeligheten hvem som skal ha aksjemajoriteten i Halden Arbeiderblad.

- Skal den bli hos lokale aksjonærer her i Halden, eller skal aksjemajoriteten gå over til A-pressen slik at Halden Arbeiderblad i fremtiden blir et datterselskap innen A-pressekonsernet, sier Knudsen til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Kreditorene enige om Norske Skog

  Det er enighet blant kreditorene om redningsplanen for Norske Skog. Det melder Dagens Næringsliv. Enigheten kom på plass etter justeringer av styrets siste forslag. Endringene gir litt mer av selskapets verdier til de usikrede kreditorene.

  Norske Skog Saugbrugs - Halden
  Foto: Rainer Prang / NRK
 • Hørte seg lei på hanegaling

  En hønseoppdretter i Halden får ikke lenger lov til å ha haner. Det er resultatet av en støyklage på hanegaling fra oppdretterens nabo, skriver Halden Arbeiderblad. Oppdretteren må fjerne hanene innen den 10. november, har kommunelegen bestemt.

  Australsk Orpington-hane
  Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK