NRK Meny
Normal

Må velge nytt forliksråd

Fylkesmannen godkjenner ikke Halden kommunes valg av forliksråd.

Halden kommune rådhuset

IKKE ETTER BOKA. Fylkesmannen bemerker at Halden kommune ikke har valgt forliksrådsleder særskilt, slik domstolloven krever. Forliksrådet ble valgt for feil periode, 2011-2015 i stedet for 2013-2017.

Foto: Rainer Prang / NRK

Feilene det blant annet pekes på fra Fylkesmannen i Østfold er at forliksrådet er valgt for feil periode, og leder av forliksrådet ble ikke valgt særskilt, slik domstolloven krever.

Kommunen pålegges å holde nytt valg innen 15. oktober i år, skriver Kommunal Rapport.

Oppga ikke partitilhørighet

Fylkesmannen skriver i sitt brev til Halden kommune at det er manglende samsvar mellom kommunens innberetning av valget 11. mai i år og protokollen fra kommunestyrets valg 10. november i fjor.

«Fylkesmannen bemerker at kommunen ved gjengivelsen ikke har tatt med medlemmenes partitilhørighet, mens partitilhørigheten deres går fram av protokollen som er lagt ut på kommunens hjemmeside.

Vi presiserer at valg av medlemmer til forliksråd er ikke et politisk valg. Det er imidlertid ikke noe forbud mot at folkevalgte velges inn i forliksrådet

- Vi gjør det vi får beskjed om og holder nytt valg i høst, sier ordfører Thor Edquist (H) til Kommunal Rapport.

Han forklarer de mange feilene med at de var mange nye politikere som ble valgt inn i fjor høst, og at de ikke var tilstrekkelig kjent med regelverket.

Arne Helgestad

HAR VÆRT POLITISK VALGT. Arne Helgestad hevder forliksrådet har vært brukt som et politisk redskap i Halden i mange år. Det var kun politikere som ble valgt inn som medlemmer av forliksrådet i Halden ved bystyrets vedtak den 10.11.12.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Seier for rettssikkerheten

- En full seier for rettssikkerheten. Det er det dette dreier seg om, sier Arne Helgestad.

Den tidligere lederen av Fagforbundet i Halden er en av flere privatpersoner som har klaget på valget av forliksrådet.

Helgestad mener at Forliksrådet i Halden i mange år i realiteten har vært et politisk organ.

- Det nye politiske flertallet var dessverre ikke våkent nok, da valget ble foretatt i høst og videreførte samme praksis som tidligere, sier han til Kommunal Rapport.

Thor Edquist (H)

IKKE TILSTREKKELIG KJENT MED REGELVERKET. Ordfører Thor Edquist (H) avviser at valg til forliksråd har vært et politisk valg i Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

Avviser politisk valg

Halden-ordføreren avviser at valg til forliksråd har vært et politisk valg i Halden.

- Jeg har i alle fall aldri tenkt at det er politikere som må velges. Lederen for forliksrådet har heller ikke vært medlem av kommunestyret, sier Edquist.

Alle som i fjor ble valgt som medlemmer og varamedlemmer til forliksrådet er politikere, og to av dem er medlemmer av formannskapet.

Valget ble foretatt sammen med valg til andre utvalg, råd og styrer for kommunevalgperioden 2011-2015, på grunnlag av felleslister fra henholdsvis posisjon (H, V, Sp, KrF og MDG) og opposisjon (Ap, SV og Frp).

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.

  • Grønt skifte i norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.