NRK Meny
Normal

Halden sliter med vannrør fra 1800-tallet

Vann- og avløpsnettet i Halden er overmodent for utskifting, sier hovedutvalgsleder etter lekkasjene.

Mange kommuner klarer ikke å vedlikeholde vann-og avløpsnettet sitt godt nok. Opp til 150 år gammle rør som burde vært byttet ut, ligger fremdeles i bakken. I går mistet mange tusen Haldensere vannet da to hovedvannledninger røk.

I går mistet mange tusen Haldensere vannet da to hovedvannledninger røk samtidig.

Reparasjonsarbeidet har pågått i hele natt og fortsetter utover dagen. Roy Prang, som er fagkoordinator for vann- og avløp i Halden, har fulgt arbeidet med lekkasjene tett siden de startet. Prang sier tilstanden på ledningsnettet er kritisk dårlig.

– Vannrørene er dårlige. Vinteren 2010–2011 hadde vi 80 vannlekkasjer. Vi har rør helt fra 1800-tallet, og det er klart at de ikke varer evig.

Roy Prang, fagkoordinator vann og avløp i Halden kommune

Halden har vannledninger lagt ned på 1800-tallet, og de er modne for utskifting. Roy Prang på vann og avløp håper og tror at ombyggingsplanene vil virke.

Foto: Tomas Berger / NRK

Årlig utbytting

Ledningsnettet er dimensjonert til å holde i hundre år, sier salgs- og markedssjef rune Myhre i Olimb, som spesialiserer seg på renovering av rør.

- Det vil jo si at en prosent må fornyes hvert år for å holde dagens standard. Men i tillegg, så er det et etterslep. Så det riktige tallet ligger nærmere to prosent.

Massiv oppgradering i rute

Halden er i rute med å bytte ut gammelt vann- og avløpsnett. Det sier Anne-Kari Holm, som leder hovedutvalget for plan, teknisk, landbruk og miljø.

Holm sier de alvorlige vannlekkasjene nå, viser at nettet er svært skjørt, og overmodent for utskifting.

Derfor ble det satt av en halv milliard kroner i 2012 til en massiv oppgradering av vann- og avløpssystemet i Halden. Pengene skal brukes over en periode på fem år, bekrefter Holm.

Anne-Kari Holm

MÅ SKIFTES: Anne-Kari Holm mener vann- og avløpsnettet må byttes.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Må holde det som er lovet

– Det var på høy tid at de kom i gang. Vannledningene er for dårlige, og det er også avløpene, så vi er i gang med en stor utskiftning av dette, sier Holm.

Prang ser optimistisk på arbeidet, forutsatt at politikerne holder seg til det som ble lovet i starten.

– Hvis man opprettholder den takten, så tror jeg vi vil se en bedring om et antall år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ingen personskade

    Det er bare meldt om materielle skader i en bilulykke på E18 ved Rødnessjøen, opplyser politiet i Follo.