Hopp til innhold

Legger Svinesund-hopp på is

Det blir ingen strikkhopping på Svinesund med det første. Steile myndigheter og lokal treghet gjør at initiativtakerne velger andre bruer å hoppe fra.

Strikkhopp

LEGGER SVINESUND-HOPPING PÅ IS. I flere år har det vært jobbet for å få etablert strikkhopping på Svinesund, men det har ikke lyktes. Nå tar Norges ledende strikkhoppmiljø sats fra andre bruer.

Foto: ANNA ZIEMINSKI / EPA

Det Tromsø-baserte selskapet Bungee Team har i flere år forsøkt å få til strikkhopping fra den gamle Svinesundsbruas underside, men har møtt motstand.

Først og fremst har antikvariske myndigheter og veimyndighetene hatt innsigelser, og det er uttrykt motvilje mot å la strikkhopping foregå fra undersiden av den gamle brua på norsk side av Svinesund.

Dernest har lokale politikere vist lite initiativ, ifølge Bungee Team.

- Vi har brukt mye tid på dette fra vår side, men det har gått tregt.

På en måte ser det ut til at man lokalt ikke har forstått hvor stort potensiale det ligger i slik aktivitets-turisme, sier Petter Kvalsvik i Bungee Team til nrk.no.

Les også:

Petter Kvalsvik, Midnight Sun Bungee Team

ADRENALINPARK. Petter Kvalsvik ønsket å etablere en aktivitetspark på norsk side av gamle Svinesund med strikkhopp, zip-line og fjellklatring ned mot Ringdalsfjorden.

Foto: Midnight Sun Bungee Team

- Eksotisk suksess

Bungee Team har i 2009, 2010 og 2011 hatt et provisorisk strikkhoppanlegg fra Trolljuv bru ved Åkrafjorden i Etne kommune.

Det første året var det rundt 750 strikkhoppere ved Åkrafjorden, og antallet har bare økt.

Erik Kvalheim - fagansvarlig kultur, miljøvern og reiseliv i Etne kommune sa i fjor til nrk.no, at strikkhopp-turismen er en viktig ingrediens i kommunens satsing.

- Dette er intet mindre enn eksotisk, og har vært en suksess.

Dels genererer turismen lokale arbeidsplasser, og strikkhoppingen tiltrekker seg folk fra områder rundt oss på Vestlandet, sa han til nrk.no.

Les også:

Strikkhopp i Kåfjord

150 METER DYPT JUV. Allerede på åpningsdagen av den nye Kåfjordbrua ble det hoppet strikk fra den nye gangbrua.

Foto: Trygve Andreassen

Satser i nord

Petter Kvalsvik i Bungee Team har, i tillegg til satsingen i Åkrafjorden, også havnet "midt i smørøyet" i sin egen landsdel, når det gjelder strikkhopp-fasiliteter.

Den nye brua over en Nord-Europas dypeste juv i Kåfjord kommune i Troms, ble åpnet i august i år, og er Bungee Teams nyeste satsingsområde.

På åningsdagen av den nye brua var det mange som hoppet i strikk, og Petter Kvalsvik tror Kåfjord kan bli en fantastisk ny strikkhoppdestinasjon.

Video Gangbru i Kåfjord

Gangbru i Kåfjord

- Det spiller ingen rolle at det er langt fra allfarvei. Det er ei bru i verdensklasse, en canyon av en annen verden og et strikkhopp som er veldig høyt.

- Jeg er sikker på at hvis vi sammen med lokale aktører gjør noe riktig, får vi folk fra hele verden til å komme å hoppe her. New Zealand pass opp, her kommer Kåfjord, sier Petter Kvalsvik til nrk.no.

Gamle Svinesund bru

ENORMT POTENSIALE. Bungee Team så for seg en aktivitetssesong fra april til september på den gamle Svinesundbrua.

Foto: Rainer Prang / NRK

Den aller beste brua

Kvalsvik har gang på gang pekt på at den gamle Svinesundsbrua beliggenhetsmessig har et enormt publikumspotensiale, og han har også hevdet at området passer for langt mer enn strikkhopping.

- Svinesundbrua er den aller beste brua å hoppe fra i hele Norge. Potensialet er flere tusen hoppere årlig fra april til september.

Her er det dessuten fullt mulig å lage en "adrenalinpark", der folk kommer for å klatre, hoppe strikk eller oppleve spenning i zip-line, sier Petter Kvalsvik.

Han mener det bratte terrenget ned mot Ringdalsfjorden på norsk side av gamle Svinesund vil egne seg ypperlig for et aktivitetssenter, men inntil videre legger han sine planer på is i Halden.

- Nå konsentrerer vi oss om å videreutvikle Åkrafjorden- og Kåfjord-prosjektene.

Så får vi se om det er aktuelt å satse på den gamle Svinesundbrua et stykke lenger frem i tid, sier han.

Video Slik skal turistene lokkes til Åkrafjorden

Slik skal turistene lokkes til Åkrafjorden