NRK Meny
Normal

Krever ulvejakt

Svenske jegere er sjokkert over den raskt voksende ulvestammen. Nå er regjeringens ulvemål nådd, og jegerne krever å få jakte på ulven.

Ulv

Det svenske jegerforbundet mener ulveynglingen har vært sjokkartet og krever jakt allerede kommende vinter.

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

Det er nå naturlig at det tillates ulvejakt, skriver det Svenska Jägareförbundet i en pressemeldingen.

Ulvestammen har nådd regjeringens mål på 200 dyr og det Svenska Jägareförbundet vil nå at regeringen beslutter seg for at det skal igangsettes en aktiv forvaltning av ulven.

Forbundet har deltatt aktivt i rovdyrsforvaltningen i Sverige, og har i dag 200 000 medlemmer.

- Sjokkerende vekst

De svenske jegerne peker på en rekke angrep på hunder og husdyr, der ulven har vært nærgående. I tillegg er det store innhogg i elgestammen i de områdene der ulverevirene holder til, hevder jegerforbundet.

- Det er tid for at jegerne får opplæring i ulvejakt, sier Torsten Mörner, som er forbundsleder i Svenska Jägareförbundet i en pressemelding.

Forbundet vil at jakten skal skje på tradisjonelt vis med lokale jegere.

- Kun en til to valpekull

Ljungskile-ulven ble skutt i slutten av august i år. Hele elleve angrep kan den ha stått bak, og 80 sauer er drept, skadet og har blitt avlivet, som følge av angrepene i Bohuslän. Det var Naturvårdsverket som akutt-vedtok skyting, da ulven ikke lot seg skremme fra området.

Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland

- Ikke noe fylke bør tolerere mer enn en til to valpekull årlig. I dag trues svenske jakttradisjoner av flere valpekull i enkelte fylker, sier Mörner.

Jegerne mener at elgen angripes så hardt at det ikke kan drives meningsfull jakt lenger, og og det pekes på at det i regeringens egen rovdyrsutredning er sagt at ulvestammen ikke skal vokse ytterligere, når 200 dyr er nådd.

Toleranse på bristepunktet

Jegerne mener det ike er tid til å vente på ytterligere utredninger og høringer.

- Da vil enda en årgang med valper ha blitt født, og det ulvestammen blir uhåndterlig. Jegernes toleranse er nå på bristepunktet, sier Mörner.

Han mener det haster å få vedtatt ulvejakt og at det alleerde kommende vinter bør jaktes på ulkven i Sverige.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 22:55.
  • 60 klager på Sykehuset Østfold

    I løpet av fire måneder har Sykehuset Østfold fått 60 klager på behandling, skriver VG. Dårlig behandling, korridorpasienter og neglisjering er innholdet i noen av klagene. Pasientombudet er bekymret over tilstanden.