NRK Meny
Normal

Krever ekstern ishallgransking

Frp-leder mener Halden kommunestyre trenger å vise troverdighet i ishallsaken.

Halden ishall

Det er fortsatt ingen permanent brukstillatelse for Halden ishall. Hallen ble stengt midt i september 2009, og først åpnet i mars i år.

Foto: Rainer Prang / NRK

Et flertall i kommunestyret vedtok den 19. desember i fjor at det skal iverksettes gransking av disposisjoner foretatt i selskapene Halden Ishall Eiendom AS og Halden Ishall AS.

Granskingen skal også omfatte finansieringen og oppfølgingen av byggeprosjektet, men Fremskrittspartiets leder i Halden, Lars Petter Lie, mener vedtaket langt ifra er godt nok.

- Denne saken har nå fått så store dimensjoner og er så alvorlig, at her må eksterne granskere inn og se på alle forhold. Politikere er beskyldt for å ha spilt roller i ishallsaken, og både politikere, administrasjonen og andre aktører må granskes, sier Lars Petter Lie til nrk.no.

Les også:

Lars Petter Lie, Frp Halden

- Politikerne i Halden har svak tillitt fra før av. Uten en bred og uavhengig gransking av ishallsaken mister kommunestyret troverdighet i befolkningen, sier Lars Petter Lie.

Foto: Privat

- Politikerne må holde seg unna

Kommunestyremøtet i desember 2009 vedtok at Hovedutvalg for budsjett, finans og økonomisk styring skulle få fullmakt til å utarbeide hva som skal granskes og foreta utvelgelse av hvem som skal stå for granskingen.

Et forslag fra Senterpartiet om at Kontrollutvalget skulle gis fullmakt til å engasjere et eksternt firma, som gransker alle forhold i saken og at kommunestyret bevilget nødvendige midler til arbeidet, fikk bare 17 stemmer og falt.

- Det er ingen politikere i posisjonen - og kanskje ikke noen i det hele tatt fra kommunestyret, som bør befatte seg med denne saken, sier Lars Petter Lie til NRK.

Han mener det har kommet svært alvorlige beskyldninger mot politikeres maktsmisbruk og roller i saken, og at Haldens politikere bør holde seg langt unna den.

Les også:

Halden ishall

Halden kommune hevder det er store økonomiske overskridelser og tekniske- og bygningsmessige avvik i utbyggingen av Halden ishall i forhold det som opprinnelig var tenkt. Tidligere bygningsleder, Thor-Ivar Engebretsen, hevder fra sin side at kommunen har lagt inn utenforliggende elementer i byggeprosjektet, og dermed blåst opp byggeregnskapet til grotesk størrelse.

Foto: Rainer Prang / NRK

Bred granskning

Både fra to tidligere ledere i ishockeyklubben Comet og fra tidligere byggeleder i ishallprosjektet er det kommet påstander om at Halden Arbeiderparti og posisjonspolitikerne fra SV og Kristelig Folkeparti har bidratt til uthaling av byggingen i ishallen.

Påstandene fra de tidligere Comet-lederne er også at stengt ishall førte til store problemer og senere konkurs for Comet.

Den tidligere regionsjefen i ISS, Thor-Ivar Engebretsen, sier til nrk.no at Halden Arbeiderparti var kjent med alle forhold i ishallen gjennom utstrakt korrespondanse over flere måneder.

NRK har sett korrespondansen fra Engebretsen og dokumenter fra ISS sentralt, der uteblivelse av vedtak fra politikerne i Halden beskrives som "bevisst politisk spill".

- Her må alle sider av saken granskes. Man må undersøke hvilke vedtak som er gjort og om de er fulgt opp, og i så fall hvorfor ikke. Politikere er beskyldt for å ha påvirket utilbørlig, sier Lie.

- Må bygge troverdighet

Frp-lederen sier de mange kontroversielle sakene fra Halden, og ishallsaken især, gjør det nødvendig å bygge opp kommunens og politikernes troverdighet i befolkningen.

- Det svekker folks tillit når saker som dette kommer. Folk i Halden trenger en bred gransking, men først og fremst trenger kommunestyret en ekstern, uavhengig og bredt anlagt gransking av alle forhold i ishallsaken, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22.55-nyhetene

    Bengt-Eigil Ruud gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokken 22.55

  • Barnehagene gikk 12 mill i minus

    Barnehageetaten i Fredrikstad hadde i fjor et underskudd på 11,9 millioner kroner. Det melder Fredriksstad Blad. Avisen skriver at underskuddet kunne vært enda større, men etaten fikk tilført 5,4 millioner kroner fra andre virksomheter i seksjonen.