Knusende dom: Tingretten mener Daniel ble svindlet av bruktbilselger

Forbrukerrådet og NAF advarte mot bilselgeren i 50-årene. Nå er han dømt til fengsel i tre år og to måneder, og mister retten til å drive næringsvirksomhet for alltid.

Daniel Orlosky solgte bilen sin

Daniel Orylski er en av de 26 kundene som nå har slått en bruktbilforhandler fra Østfold i retten.

Foto: Vilde Elgaaen / NRK

Østfoldingen har i flere år kjøpt biler for videresalg gjennom selskaper han leder, og ble nylig tiltalt for 43 tilfeller av bedrageri og underslag av kunder i perioden 2017-2018.

Nå er han dømt til tre år og to måneder i fengsel, fratatt retten til å drive næringsvirksomhet for alltid og må betale nesten en million kroner i erstatning til 26 tidligere kunder.

Det kommer frem av en fersk dom fra Fredrikstad tingrett.

«... handlingene er utført systematisk over lang tid og med et fast forbrytersk forsett», heter det i dommen.

Bruktbilforhandler i retten

Rettssaken mot bilforhandleren ble behandlet over åtte dager i Fredrikstad tingrett.

Foto: Vilde Elgaaen/NRK

«Kynisk»

Dommen er på 30 sider og slår fast at bilselgeren med viten og vilje har lurt personer over store deler av Østlandet. Han ble imidlertid frifunnet på åtte av de 43 punktene i tiltalen.

«Som bruktbilhandler i ulike selskap har han over tid systematisk villedet et stort antall kunder og kynisk misbrukt deres tillit. Han har utvilsomt begått bedragerier og underslag for over 1,5 millioner kroner mot 35 skadelidende private parter», står det.

Bilselgeren nektet selv straffskyld for de fleste av punktene han var tiltalt for.

NRK har tirsdag ettermiddag vært i kontakt med bilselgeren, som ikke ønsker å kommentere dommen, men viser til sin advokat, Ann Helen Aarø.

Hun har ikke besvart NRKs henvendelser, men har kommentert overfor Fredriksstad Blad.

– Dommen er feil og vil bli anket, skriver bilselgerens forsvarer Ann Helen Aarø i en sms til Fredriksstad Blad.

Advokat Ann Helen Aarø

Advokat Ann Helen Aarø forsvarer bilselgeren fra Østfold.

Foto: Vilde Elgaaen / NRK

NRK har vært i kontakt med flere av kundene som politianmeldte bilselgeren. En av dem er Daniel Andrzej Orylski (42) fra Oslo.

– Planen var å selge bilen billig, betale ned lånet og bruke resten av pengene på sommerferie med familien, sier Orylski til NRK.

I juli 2018 bestemte håndverkeren seg for å selge familiens Audi A6. Bilen hadde stått ubrukt i et år etter at kona hadde flyttet tilbake til Polen.

Han kom over en notis i avisa. En bruktbilselger med over 30-års erfaring i bransjen kjøpte alt av biler, sto det.

Daniel kontaktet selgeren, og kort tid senere var bruktbilselgeren fra Østfold hjemme hos ham i Oslo og hentet bilen. Pengene, 150.000 kroner, skulle ifølge Daniel overføres «over helgen».

– Hvis han ikke hadde sagt det, ville jeg aldri i livet latt han ta med seg bilen min.

I retten forklarte bruktbilselgeren at han ikke ville utbetale pengene før Daniel overførte eierskapet av bilen, og hevdet at det var en del av kontrakten mellom de to.

– Fantastisk!

Pengene kom ikke, samtidig som Daniel ikke ønsket å overføre eierskapet av bilen før pengene var betalt.

– Da ville jeg ikke sittet igjen med noen ting. Han sa hele tiden at pengene skulle komme, men det skjedde aldri noe, sier han til NRK.

Uken etter lå bilen til salgs på Finn.no for 200.000 kroner, mens Daniel fremdeles sto oppført som eier av bilen i vognkortet.

Ifølge retten har bilselgeren hatt dette som en tilnærmet ensartet modus i sakene som ble behandlet av retten; nemlig å kjøpe og overta biler uten å betale for dem.

I Fredrikstad tingrett ble bilselgeren dømt til å betale Orylski 181.250 kroner i erstatning.

– Er det sant? Det er helt fantastiske nyheter! Hvis jeg får pengene, skal jeg betale ned lånet og endelig få tatt med barna på ferie, jublet Daniel da NRK videreformidlet dommen.