NRK Meny
Normal

Mor klandrer politiet etter dødsfall

– Jeg føler at politiet ikke brydde seg, fordi sønnen min hadde en historie med rus. Det sier moren til 29-åringen som lørdag ble funnet død i skogen i Sarpsborg sammen med en 41 år gammel kvinne.

Sørger over sønnen

- Det gjør vondt at han ikke ble funnet tidligere, sier moren til 29-åringen som ble funnet død i Sarpsborg lørdag.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Søndag ble det kjent at politiet allerede fredag 22.november var i skogsområdet for å undersøke en bil de to hadde forlatt der.

- Kunne de vært reddet?

I den sørgende morens hode kverner spørsmål hun frykter hun aldri får svar på:

- Hvorfor undersøkte ikke politiet området med hund når de fant en fastkjørt bil med vidåpne dører? Kunne sønnen min og venninnen hans vært funnet i live den morgenen? Og ville politiet undersøkt saken nøyere om det ikke var tydelig at rusmisbrukere hadde brukt bilen? De spørsmålene kommer til å plage meg resten av livet, sier den omkomne mannens mor.

Hun så sønnen siste gang tirsdag 19.november.

– Da han dro hjemmefra den tirsdagen, hadde vi begge to tro på at han skulle få orden på livet sitt. Han har alltid vært elsket, han har alltid hatt et hjem, og han hadde vært vekk fra rusmiljøet i lengre tid, forteller hun.

En drøy uke senere meldte hun sønnen savnet. Da hadde mobilen hans vært avslått i mange dager, og hun fryktet at noe alvorlig kunne ha skjedd.

Les også: Mann og kvinne funnet døde

Kvinnen 29-åringen ble funnet sammen med, ble meldt savnet få dager senere.

– Jeg føler at politiet ikke tok det alvorlig, at slapphet fra politiet gjorde at de ikke ble funnet før, sier moren, som fikk beskjeden om sønnens død via en bekjent lørdag ettermiddag.

Så ingen sammenheng

Politijurist John Skarpeid sier alle vanlige rutiner er fulgt i forbindelse med de to etterlysningene, men at politiet ikke satte bilen i forbindelse med de to savnede før etter at de ble funnet døde.

– Dette er en trist sak med tragisk utfalll, men det er ikke slik at vi i lang tid har visst at det var de to omkomne som hadde forlatt bilen i skogen. Vi fant spor allerede første dag, som viser seg å være fra dem, men dette var ikke analysert, sier Skarpeid.

Fordi bilen ikke tilhørte noen av de to savnede, ble den heller ikke satt i forbindelse med etterlysningene.

Politiet har beklaget at ikke alle pårørende ble varslet på den måten politiet ønsket å varsle dem.

Etterforsket innbrudd

Bilen som for tre uker siden ble oppdaget av folk fra ridesenteret i nærheten, hadde stjålne skilter og ble funnet morgenen etter et gullsmed-innbrudd i Sarspborg.

– Da politiet undersøkte bilen, var de på leting etter en bil i forbindelse med innbruddet. Det ble raskt klart at denne bilen ikke hadde noe med saken å gjøre. Dessverre var det først da de omkomne ble funnet lørdag, at vi knyttet de to til bilen vi hadde hentet, sier Skarpeid.

– Hvorfor ble det ikke søkt i området når bilen ble funnet med åpne dører midt på vinteren?

– Vurderingen som ble gjort der og da, var at det ikke var behov for noe søk. I ettertid må vi vurdere om vi burde håndtert bilfunnet annerledes, sier politijuristen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for alko-smugling


    En Trøgstad-mann i 50-årene er dømt til fengsel i 36 dager, etter at han smuglet inn 350 liter brennevin, 138 liter vin og 47 liter øl i mai i år. Mannen ble stanset nord i Marker kommune. Mannen innrømmet smuglingen da saken var oppe for Heggen og Frøland Tingrett. Mannen mister dessuten førerkortet for en periode på elleve måneder.