NRK Meny
Normal

Kjøper kraftverk for 4,3 milliarder kroner

Østfold Energi kjøper to kraftverk sammen med Nord-Trøndelags Elektrisitetsverk.

Siso kraftverk, Nordland

Her er ett av kraftverkene Østfold Energi nå kjøper.

Det kom frem på en pressekonferanse i Sarpsborg mandag.

«Indrefileten» i vannkraftporteføljen

De to kraftverkene som energiselskapene har kjøpt ligger i Siso og i Lakshola i Sørfold kommune i Nordland. Og de har en samlet produksjon på i overkant av 1 TWh.

– Med dette sikrer vi oss nå «indrefileten» i Elkems vannkraftportefølje, til en pris som er riktig i dagens marked, sier administrerende direktør Rolf M. Gjermundsen i Østfold Energi.

Video nsps_upload_2009_10_5_20_19_42_3301.jpg

– Riktig pris

Kraftverkene kjøpes av Orkla-eide Elkem, og direktøren mener en pris på 4,3 milliarder kroner er riktig i dagens marked.

Administrerende direktør Rolf Gjermundsen i Østfold Energi

Administrerende direktør Rolf Gjermundsen i Østfold Energi.

Foto: Østfold Energi

– Kjøpet gir de to selskapene evigvarende konsesjon til en fornybar ressurs. Det er et ledd i en langsiktig strategi der målet er å vokse innenfor kjernevirksomheten fornybar energi. Veksten kan skje både gjennom oppkjøp og nybygging, sier Gjermundsen.

50 prosent eierandel

Handelen gjøres gjennom det felleseide selskapet Norsk Vannkraftproduksjon. Østfold Energi og Nord-Trøndelags Elektrisitetsverk (NTE) eier 50 prosent hver av det nyetablerte selskapet.

Østfold Energi er i likhet med NTE et offentlig eid selskap. Begge selskapene sier de har ambisjoner om å vokse innenfor vannkraft og annen fornybar energiproduksjon.

Østfold Energi får med dette oppkjøpet hånd om ca. 2,5 prosent av Norges samlede vannkraftproduksjon.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK