Hopp til innhold

«Barn som dreper barn, er ikke noe 11-åringer skal se på kino»

Kinosjef i Fredrikstad, Jørgen Søderberg Jansen, er sterkt kritisk til at Medietilsynet har satt 11 års aldersgrense på «The Hunger Games».

Jennifer Lawrence i The Hunger Games

Her er skuespiller Jennifer Lawrence i en rolle fra den kommende filmen The Hunger Games.

Foto: Lionsgate

Interessen for filmen «The Hunger Games», som har premiere i Norge 23. mars, er stor.

Filmtrilogien, som er basert på den amerikanske boksuksessen med samme navn, spås å være fenomenet som skal fylle tomrommet etter «Harry Potter» og Twilight».

Første bok er solgt i mer enn 3 millioner eksemplarer i USA alene og da billettsalget åpnet på Colosseum i vinterferien lå norske ungdommer i telt for å sikre seg de beste plassene .

– Sterkt uenig

«The Hunger Games», som kategoriseres som en actionthriller, har fått 11 års aldersgrense av Medietilsynet. Det reagerer kinosjef i Fredrikstad, Jørgen Søderberg Jansen, kraftig på.

På kinoens Facebookside går han ut og ber foreldre tenke seg grundig om før de sender barna på kino for å se filmen.

– Jeg er sterkt uenig i denne aldersgrensen. I denne filmen er det barn som kaldblodig og brutalt dreper andre barn og det passer ikke for de under 15 år. Derfor ønsker jeg å advare foreldre mot filmen, sier Søderbeg Jansen til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I kø for The Hunger Games, Colosseum kino

Marius Hagelin, Casandra Perkins, Ingeborg Wiik og Maria Kåsa overnattet utendørs foran Colosseum kino for å sikre seg gallabilletter til 'The Hunger Games'

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Har kontaktet barneombudet

Kinosjefen har allerede henvendt seg til barneombudet for å forsøke å få hevet aldersgrensen.

– Kinosjefer har ingen ankemulighet på aldersgrenser. Det vi kan gjøre er å droppe å vise filmen eller be barneombudet om se på filmen og håpe at de klager den inn. Jeg sendte en henvendelse dit i går kveld, forteller han.

En 11-års aldersgrense åpner også for at barn ned til åtte år kan se filmen ifølge med foresatte.

– Det fraråder jeg på det aller sterkeste, sier han.

– Kan du ikke bare droppe å vise filmen på Fredrikstad kino?

– Det er et relevant spørsmål, men å ikke vise en film er et sterkt virkemiddel. Det aller beste hadde vært om aldersgrensen hadde blitt høyere. Men det kan også diskuteres om dette i det hele tatt burde vises på kino, sier Søderberg Jansen.

Hva synes du? Diskuter nederst i artikkelen!

– Et urealistisk univers

Medietilsynet selv begrunner aldersgrensen på «The Hunger Games» på denne måten:

«Filmen inneholder flere voldshandlinger og scener med døde personer. Da disse er lite nærgående skildret og foregår i et til dels urealistisk univers, får filmen 11-årsgrense».

(Artikkelen fortsetter under videoen)

SE TRAILEREN HER:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Berit Andersen, seniorrådgiver i Medietilsynet, forteller at de har vurdert filmen nøye.

– Tre filmsakkyndige i Medietilsynet har sett filmen og vi mener den ikke er skadelig for barn og unge over 11 år. Men vi mener at målgruppen for filmen er ungdom fra 13 år og oppover, sier Andersen til NRK.no.

Ifølge seniorrådgiveren kan det bli aktuelt å vurdere aldersgrensen på nytt.

– Hvis barneombudet sender inn en klage vil vi se filmen på nytt. Hvis vi opprettholder vårt vedtak, så vil saken eventuelt gå over til klagenemnda for film og videogram, som kan omgjøre beslutningen, sier Andersen.

Dette skrev kinosjef Jørgen Søderberg Jansen på Facebook:

Medietilsynet gitt The Hunger Games fikk 11 års grense, men de anbefaler den fra 13 år. Jeg har selv sett filmen, og er sterkt uenig i aldersgrensen. Dette er en film hvor barn under 18 år dreper hverandre, brutalt og i flere tilfeller kaldblodig og nådeløst.

Det er ingen splatter-effekter eller overdreven blodsprut osv, men det er realistisk vold og ingen tvil om hva som foregår. At alle som dre...per og drepes er barn gjør at dette på ingen måte kan forsvares å vises for 11-åringer, og heller ikke for 13-åringer. (Det kan diskuteres om dette i det hele tatt burde vises på kino.)

Jeg oppfordrer foreldre med barn under 15 år til å sette seg godt inn i filmen før de eventuelt lar barna se The Hunger Games. Og det å ta med barn ned til 8 år, slik reglene egentlig tillater, frarådes på det aller sterkeste.

The Hunger Games er filmatiseringen av første bok bra fra en populær trilogi. Jeg har ikke lest bøkene, min vurdering er kun basert på filmen.

Jørgen Søderberg Jansen, kinosjef