NRK Meny
Normal

Barnefamilie tilbys akutt-camping

NAV tilbyr en barnefamilie i akutt bolignød i Fredrikstad hytte på Utne Camping i Sarpsborg. Campingen er bebodd av arbeidere og personer fra belastede miljøer.

Utne camping

En familie på seks med fire barn fra fire til ni år tilbys leilighet på beryktet camping etter at de ble kastet ut av en utleieleilighet.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Familien har barn i alderen fire til ni år, og er bosatt sentralt i Fredrikstad. De to eldste barna går i skole, og de to yngste i en barnehage.

Det er litt over to uker siden familien ble kjent med at de ville bli kastet ut av leiligheten de leier. Den utløsende årsaken skal ha vært en direkte konfliktsituasjon med utleieren.

Familien har ikke lykkes med å skaffe alternativt sted og bo på denne tiden, og sier de ikke har familie eller kjente å flytte inn hos.

Tilbys beryktet camping

Torsdag kom barna hjem fra skole til låst dør og Namsmannen på utsiden. Namsmannen hadde på forhånd informert NAV og Barnevernet om situasjonen.

NAV i Fredrikstad har mangel på boliger for familier som er i akutt nød. Derfor ble løsningen det som har vært kritisert av politikere i byen i årevis - en leilighet på Utne Camping langs E6 i Sarpsborg.

Campingen er bebodd av arbeidere og personer fra belastede miljøer i Fredrikstad som NAV har innkvartert der i mangel av bedre muligheter.

Nestleder i NAV i Fredrikstad, Lise Mette Paulsen, sier de har få alternativer.

– Vi har et ansvar for å skaffe dem bolig og gjør alt vi kan for å hjelpe en barnefamilie i akutt bolignød. Vi er klar over at campingen ikke er optimal, men det er et tilbud.

Driveren av campingen, Kjell Åge Aspehjell, sier til NRK at campingen har gode ordensregler som må overholdes av alle. For tiden bor det i tillegg til enkelte sosialklienter, en del gjestearbeidere som jobber med å ferdigstille det nye østfoldsykehuset som ligger kort vei fra campingen.

Overnattet i barnehagen

Barnehage gir husly til familie.

En barnehage i Fredrikstad gir tak over hodet til en firebarnsfamilie i akutt bolignød. Kommunen tilbyr leilighet på belastet camping.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Familien på seks takket i går nei til tilbudet fra NAV, fordi de mener campingen ikke er et egnet sted å bo for barn. Også barnevernet i Fredrikstad fraråder dette. I stedet overnattet familien natt til i dag i barnehagen der to av barna går. Barnehagestyreren sier til NRK at han ikke hadde problemer med å gi dem tak over hodet i en vanskelig situasjon.

Fredag har familien igjen hatt møte med NAV, Barnevernet, barnehagen og kommunen og godtatt å se på leiligheten på campingen. De ønsker å være imøtekommende, sier mora til NRK.

Barnehagen har likevel gitt dem nøkkel, slik at de kan velge å bo i barnehagen til mandag, da det er nye muligheter for å finne en annen løsning enn campingen.

Fredrikstad kommune er i gang med å bygge 20 boliger for familier i akutt bolignød. Prosjektet er forsinket og vil tidligst stå ferdig mot årsskiftet 2015/2016.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i Moss slukket

    Brannen ved Rockwool i Moss er slukket, melder politiet på Twitter. 15 personer var inne i bygget da brannen startet, alle kom seg ut og ingen ble skadet.

  • Brann i Moss

    Politi og brannvesen har rykket ut til Rockwool i Værlegata fordi de har fått melding om brann i en takkonstruksjon.