NRK Meny
Normal

Kaster politikerne ut av kommunekontorene

Rådmannen i Halden vil ha slutt på at politikerne tar direktekontakt med saksbehandlerne - lager nye regler.

Eivind Hansen

UT MED POLITIKERNE. Konstituert rådmann Eivind Hansen har besluttet seg for at han ikke lenger ønsker at politikere går med direktehenvendelser til saksbehandlerne.

Foto: Privat

Rådmannen i Halden kommune vil ha slutt på at politikere tar direktekontakt med saksbehandlerne i enkeltsaker.

Nå har konstituert rådmann Eivind Hansen varslet gruppelederne i samtlige partier om at de for fremtiden skal henvende seg rett til ham.

- Det som var den konkrete bakgrunnen for dette var en enkelt henvendelse fra en politiker inn i organisasjonen, hvor jeg da følte behov for å klargjøre for politikerne, at vi står til tjeneste, men at jeg vil at slike henvendelser går via meg, sier Eivind Hansen til NRK.no.

Han har vært konstituert siden begynnelsen av mars i år.

Les også:Positive til henvendelser

Halden kommune rådhuset

FÆRRE POLITIKERE PÅ RÅDHUSKONTORENE. Med de nye spillereglene vil færre politikere renne ned saksbehandlernes dører på rådhuset i Halden (bildet).

Foto: Rainer Prang / NRK

I sin beskjed til politikerne skriver rådmannen at administrasjonen i utgangspunktet ser svært positivt på at partiene tar opp saker for kvalitetssikring med administrasjonen.

- Jeg ber imidlertid om at slike henvendelser rettes til rådmannen, slik at rådmannen kan vurdere hvem fra administrasjonen som møter, og bistår i avklaringen av de spørsmål partiene måtte ha, sier Hansen.

Han vil i bakkant av slike møter informere ordfører eventuelt varaordfører, om møtene som har funnet sted.

Få saker

De nye reglene gjelder anmodninger om bistand og kvalitetssikring i enkeltsaker, som ifølge Hansen normalt dreier seg om et fåtall saker.

Disse sakene kommer i tillegg til den ordinære kommunikasjonen mellom hovedutvalgsledere og kommunalsjefer, eventuelt andre ledere kommunalsjefen har utpekt i forhold til den enkelte hovedutvalgsleder.

Den rutinemessige kommunikasjonen mellom hovedutvalgsleder og kommunalsjefer skal fortsette som normalt, og henvendelser av praktisk art kan rettes politisk sekretariat.

Arne Helgestad og Kirsti Rørmyr Fagforbundet, Halden kommune

ROS TIL RÅDMANNENS HANDLEKRAFT. Både tidligere leder i Fagforbundet, Arne Helgestad, og nåværende leder, Kirsti Rørmyr, er godt fornøyd med rådmannens initiativ.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Mangeårig problem

Arne Helgestad, som har vært leder, nestleder og styremedlem i Fagforbudet og Halden Kommunale Forening i mange år, sier Eivind Hansens initiativ til å få stengt ute politikerne fra kommunale kontorer er helt nødvendig.

- Dette med at politikerne har sprunget på kontorene har vært en uting, som har pågått helt tilbake til 1980-årene, og som nå endelig ser ut til å få en ende, sier Helgestad til NRK.no.

Han forteller at han i årene som tillitsvalgt har fått flere henvendelser fra ansatte, som synes det har vært dels skremmende og dels svært ubehagelig å ha politikere hengende over seg ved kontorpulten sin.

- Det har vært flere henvendelser om dette til meg gjennom årene, og jeg har fått informasjon om at det har vært gjort forsøk fra politikere på å påvirke saksbehandlingen, sier Arne Helgestad.

Roser rådmannen

Nåværende leder i Fagforbundet i Halden kommune, Kirsti Rørmyr, mener det er helt på sin plass at rådmannen nå stenger døra for politikeres kontakt med saksbehandlerne i enkeltsaker.

- Jeg synes det er veldig positivt at politikere, på lik linje med oss tillitsvalgte og andre, må forholde seg til det som er tjenestevei i Halden kommune, sier Rørmyr til NRK.no.

Hun tror at færre henvendelser fra politikerne til saksbehandlerne i enkeltsaker vil bidra til at det frigjøres mer ressurser til praktisk arbeid i den kommunale administrasjonen.

- Dette tiltaket vil skape ro i organisasjonen, og jeg vil rose rådmannen for hans initiativ, sier Fagforbundets leder Kirsti Rørmyr.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Slevik vant Europacupen

    Sleviks innebandyherrerer vant i kveld Europacupen. De slo det latviske laget Valmiera 8-5. Ryan Halldén ble kåret til Sleviks beste spiller i finalen. Slevik vant samme turnering for noen år siden. Det skriver f-b.no.

  • Etterlyser stjålet bil

    En bil ble stjålet fra et verksted i Skiptvet natt til i dag. Den stjålne bilen er en Mercedes E270, med kjennetegn CE97318. Noen nøkler til andre biler ble også tatt.