NRK Meny
Normal

Kan være ulv mellom Moss og Askim

Det er ti år siden sist ulv hadde revir i Mosseområdet – men nå kan den være tilbake.

Ulv Moss

Viltkamerabilde fra Mossereviret av det som høyst sannsynlig er ei revirhevdende ulvetispe. Foto © http://viltkamera.nina.no/

Foto: http://viltkamera.nina.no/

Ved å analysere avføring og se på bilder fra viltkameraer mener Rovdata at det kan tyde på at en ulv har slått seg ned i området mellom Askim og Moss.

– Vi hadde noen DNA-prøver fra i vinter som var samla inn i Hobøl og Våler. De viser at det var et kjent individ, sier genetiker i Rovdata, Øystein Flagstad om ulven.

– Det er ei tispe som er født i Østmarka i 2013.

Viltkameraer og DNA-prøver

Flagstad forklarer at Rovdata samler inn DNA fra områder med kjente ulverevir blant annet for å bestemme hvor mange ulv som befinner seg der og hvilken familie de tilhører. Rovdata bruker også viltkameraer i arbeidet med å kartlegge ulv.

– Ut fra det kan vi slutte at det er sannsynlig at det er minst én ulv som har etablert revir i området, sier genetikeren.

ulv i mosseområdet

Genetiker i Rovdata, Øystein Flagstad.

Foto: Privat

Øystein Flagstad forklarer også at det først er til vinteren de med sikkerhet kan si at ulvetispen har slått seg ned i Mosseområdet.

– Når snøen legger seg kan vi spore i området. Da vil vi få vite om tispa fortsatt er der, om hun har fått seg en partner og ganske nøyaktig fastslå området deres.

– Har du en mistanke om hun har en make allerede nå?

– Det er bare henne vi har registrert på DNA. Å identifisere forskjellige ulv ut fra viltkamerabilder er så å si umulig. Vi må nok smøre oss med tålmodighet til vinteren, fortsetter han.

Hvis det er et ulvepar i reviret nå, kan det komme unger til våren neste år.

Du vil neppe møte den

Genetikeren i Rovdata tror det er få sjanser for at du treffer på ulven i Mosseområdet.

– Det har jo vært tilfeller der folk, spesielt i Østmarka, har vært ute på skogsstier og plutselig dukker ulven opp.

– Men det er relativt få som har hatt den opplevelsen, avslutter Øystein Flagstad i Rovdata.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.